Nicolae Ciucă, anunț despre reducerea dobânzilor

Joi, Nicolae Ciucă a comunicat că a dialogat cu premierul Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor Marcel Boloș și guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, despre strategii de combatere a inflației. În discuții a fost inclusă și posibilitatea reducerii ratei dobânzii de bază.

Președintele liberalilor a mai spus că se dorește ca inflația să ajungă la cel mai scăzut nivel din cauză că afectează populația.

„Referitor la inflaţie să ştiţi că am vorbit şi cu premierul, avem discuţii şi cu ministrul de Finanţe să luăm măsuri astfel încât, inclusiv cu domnul guvernator, să vedem cum putem să scădem dobânda de referinţă, să vedem cum putem să ducem inflaţia la un nivel cât mai jos pentru că afectează populaţia”, a afirmat Nicolae Ciucă, la Digi 24, întrebat în legătură cu evoluţia inflaţiei.

PNL, Nicolae Ciuca
SURSA FOTO: Inquam Photos, Saul Pop

Nu vor exista taxe noi în 2024

În plus, Nicolae Ciucă a fost întrebat cu privire la perspectiva introducerii, după alegeri:

  • a unui sistem de impozitare progresivă
  • a creșterii taxelor și impozitelor

Liderul liberal a menționat că PNL a inclus în legea bugetului de stat de anul acesta un articol care stipulează că nu vor exista taxe noi.

El a adăugat că nu pot discuta despre impozitarea progresivă. În context, cota unică de impozitare nu și-a îndeplinit încă scopul. Ba mai mult, ea a contribuit la creșterea economică din România.

„Noi, Partidul Naţional Liberal, inclusiv în legea bugetului de stat de anul acesta am introdus un articol care prevede că nu vom avea taxe (noi n.red.) anul acesta. Şi nu putem să discutăm despre taxă progresivă în condiţiile în care cota unică de impozitare nu este unică, nu şi-a terminat efectul, a fost cea care a produs creşterea economică în România”, a răspuns Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă
SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ionel Ciucă

Este nevoie de o strategie fiscal-bugetară

El a subliniat că este necesară o strategie fiscală și bugetară înainte de a lua în considerare implementarea unui nou sistem de impozitare.

Nicolae Ciucă a adăugat că modificarea sistemului de taxare nu poate fi făcută după bunul plac. Potrivit lui, este o chestiune logică. Cei cu expertiză în economie și analiză în domeniu sunt cei mai în măsură să ofere perspectiva adecvată.

„Nu putem să schimbăm sistemul de taxare după cum vrem noi. Este o chestiune absolut logică, iar cei care sunt economişti şi analişti în domeniu ştiu mult mai bine”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Potrivit Băncii Naționale a României (BNR), rata dobânzii de politică monetară este de 7% din data de 11 ianuarie 2023. De asemenea, facilitatea de creditare este de 8%.

În același timp, facilitatea de depozit este de 6 procente.

Cu doi ani în urmă rata dobânzii de politică monetară era mai scăzută. Între 9 noiembrie 2022 și 11 ianuarie 2023, datele erau următoarele:

  • rata dobânzii de politică monetară 6,75%
  • facilitatea de creditare 7,75%
  • facilitatea de depozit 5,57%