Preşedintele Crucii Roşii franceze, Jean-Francois Mattei, a declarat miercuri că „nu au donat prea mulţi francezi” pentru Haiti, după ce organizaţia a strâns 11,5 milioane de euro, de zece ori mai puţin decât pentru tsunami din 2004 din Asia, scrie AFP.

Pentru tsunami din 2004, Crucea Roşie franceză a strâns 112 milioane de euro.

Crucea Roşie franceză este primul „operator-colector” de donaţii pentru Haiti după Fundaţia Franţei, care a acumulat alături de marile instituţii de presă, circa 24 de milioane de euro pe care-i va redistribui altor organizaţii, a precizat el.

La nivel naţional, mişcarea Crucea-Roşie a reuşit să strângă donaţii în valoare de trei miliarde de dolari după tsunami, în vreme ce după cutremurul din Haiti au fost acumulaţi 400 de milioane de euro, a precizat Mattei, aflat într-o vizită de două zile la Port-au-Prince.

În Statele Unite şi în Canada, unde se află o diasporă haitiană importantă, Crucea Roşie a obţinut 160 de milioane şi, respectiv, 150 de milioane de dolari, a afirmat el.

„Nu susţinem comparaţia”, a afirmat Mattei, evocând, pentru a oferi o explicaţie pentru această diminuare a donaţiilor, criza, solicitările frecvente, dar şi „polemicile mediatice” privind folosirea fondurilor acordate după producerea valului seismic. Circa 18 la sută din cetăţenii francezi au făcut donaţii pentru Haiti, potrivit unui sondaj, a amintit el.

SURSA: Mediafax