"Teroriştii au venit în ţara noastră prin aşa-numitul 'Program al Loteriei Vizei Diversităţii', o frumuseţe a lui Chuck Schumer", liderul democraţilor din Senat, a scris Trump pe Twitter. "Vreau un sistem pe bază de merit", a punctat el mai departe. "Luptăm din greu pentru o imigraţie bazată pe merit, să terminăm cu Sistemele Loteriei Democrate", a mai scris Trump în postarea pe reţeaua de socializare, transmite Agerpres.

Presupusul autor al atentatului terorist comis marţi la New York a fost prezentat de mass-media ca fiind Sayfullo Habibullaevic Saipov, cetăţean uzbec, 29 de ani, care a sosit în SUA în 2010 şi figura în evidenţele poliţiei pentru două delicte rutiere. El a comis atacul cu o camionetă cu care a lovit biciclişti şi trecători în Manhattan, omorând opt persoane, dintre care şase străini, şi rănind alte 11. 

În fiecare an, Departamentul de Stat american acordă printr-o loterie un număr limitat de vize pentru cetăţenii unor state cu o rată redusă a imigraţiei în SUA. Beneficiarii programului 'Viza diversităţii', numit uneori şi loteria cărţii verzi, primesc şi permis de reşedinţă permanentă în SUA. 

Începând din anul 1995, circa 50.000 de persoane – din mai multe milioane de solicitanţi – au primit viză de intrare în SUA prin acest program care a fost promovat de congresmanul Chuck Schumer, în prezent lider al minorităţii democrate din Senatul american.