Donald Trump a oferit luni o explicație incoerentă și confuză cu privire la motivul pentru care a revenit asupra faptului că Statele Unite ar trebui să interzică TikTok din cauza îngrijorărilor că proprietarul chinez al acestuia reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, transmite New York Times.

Donald Trump nu mai vrea să scape de TikTok

Într-un interviu acordat CNBC, Trump a declarat că încă mai consideră aplicația de socializare o amenințare la adresa securității naționale, dar că interzicerea acesteia i-ar face pe tineri „să înnebunească”. El a adăugat că orice acțiune care ar dăuna TikTok ar aduce beneficii Facebook, pe care l-a numit „dușman al poporului”.

„Sincer, există o mulțime de oameni pe TikTok care o iubesc”, a spus Trump. „Sunt o mulțime de copii tineri pe TikTok care vor înnebuni fără el”.

„Sunt multe lucruri bune și rele cu TikTok”, a adăugat el, „dar ceea ce nu-mi place este că, fără TikTok, devine Facebook și mai mare, iar eu consider că Facebook este un dușman al poporului, împreună cu o mare parte din mass-media.”

Donald Trump a încercat să interzică TikTok în timpul mandatului său. El a forțat compania mamă chineză, ByteDance, să vândă platforma unui nou proprietar sau să se confrunte cu blocarea acesteia din magazinele de aplicații americane. O comisie a Camerei Reprezentanților a avansat săptămâna trecută o legislație care ar forța în mod similar TikTok să rupă legăturile cu ByteDance.

Într-o demonstrație puternică de bipartizanat – rară în aceste zile la Washington – cei mai importanți legislatori republicani și democrați din cadrul Comitetului Camerei Reprezentanților pentru Partidul Comunist Chinez au folosit un limbaj aproape identic pentru a descrie riscurile TikTok.

Dar, în timp ce proiectul de lege era în curs de examinare, Donald Trump a declarat pe Truth Social, platforma sa de socializare, că „dacă scăpați de TikTok”, aceasta ar dubla afacerile Facebook. El a spus că nu vrea ca Facebook „să o ducă mai bine”. Fostul președinte SUA a fost exclus de pe Facebook a doua zi după atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu și a fost acceptat din nou la începutul anului trecut.

Miercuri ar urma să fie votată legislația

Actualul președinte SUA, Joe Biden, a declarat săptămâna trecută că va semna măsura în lege dacă aceasta va ajunge pe biroul său.

Pentru a-și susține afirmația privind „inamicul poporului”, Donald Trump a indicat subvențiile pe care fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, le-a acordat în 2020 birourilor electorale locale și de stat pentru a le ajuta în administrarea votului în timpul pandemiei. Trump a sugerat că Zuckerberg, al cărui site a făcut parte din strategia de victorie în campania lui Trump din 2016, ar trebui să facă închisoare pentru aceste donații.

De asemenea, Trump a afirmat că Facebook era la fel de îndatorat Chinei ca și TikTok. Facebook este blocat în această țară, iar încercările companiei mamă, Meta, de a se întoarce în țară au eșuat.

Intervievatorul de la CNBC l-a întrebat pe Trump despre suspiciunile că ar fi fost „plătit” pentru a-și schimba părerea despre TikTok după o întâlnire cu un investitor important al TikTok, miliardarul Jeff Yass. Însă Donald Trump a negat că a discutat despre TikTok cu Yass la respectiva întâlnire.

„Nu, nu am făcut-o”, a spus Trump, precizând că a fost o întâlnire scurtă cu Jeff Yass și cu soția sa. „Nu a menționat niciodată de TikTok”.