Doliu în industria auto! Karl Clauss Dietel, creatorul modelelor Wartburg şi Trabant, a murit pe 2 ianuarie, la vârsta de 87 de ani. Tragicul anunț a făcut de familia sa. Dietel a creat designul pentru numeroase produse din fosta Republică Democrată Germană, scrie Bild

Dietel a desenat modelul Simson S50, radioul RK5 sau maşinile de scris Erika. A lucrat intens la schiţe pentru autovehicule şi a creat designul pentru Wartburg 353 şi cele patru versiuni ale sale, şi a ”modelat” un succesor al Trabantului 601.

Karl Clauss Dietel a fost premiat în 2014

Dietel a fost distins în 2014 cu Premiul de Design al Republicii Federale Germania pentru munca sa din timpul vieţii.

Trabant este un automobil care a fost produs în Republica Democrată Germană în perioada 1957 – 1991. Fabrica „VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau” s-a închis pe data de 30 aprilie 1991. În Zwickau au fost produse în total 3.051.385 de automobile Trabant.

La data de 01.01.2001 mai erau în Germania înscrise în circulație 33.726 automobile. În perioada de fabricație autoturismele erau exportate în fostele țări socialiste, cele mai multe trabanturi fiind exportate în Cehoslovacia, Polonia și Ungaria. În ținuturile unde se vorbea germana autoturismul era numit Trabi (Trabbi). În prezent, el a devenit un obiect de colecție pentru amatorii de automobile istorice, potrivit Wikipedia.

Trabant 1.1 este continuatorul modelului 601 şi are un motor în 4 timpi de 40 CP, fabricat sub licenţa Volkswagen.

Karl Clauss Dietel a fost membru al SED și membru al conducerii districtuale a SED din Karl-Marx-Stad

După sfârșitul RDG, Dietel a continuat să lucreze ca designer independent, inclusiv pentru Diamant Fahrradwerke din Chemnitz și pentru companiile mici și mijlocii specializate din Saxonia. De asemenea, a creat artă legată de arhitectură. Împreună cu Lutz Rudolph, a câștigat premiul I la concursul de arhitectură Stadtpavillon Chemnitz în 1996. De asemenea, a proiectat clădiri pentru Volkswagen în Bratislava și Saxonia.

Un actor celebru este fan al Trabantului

Actorul şi cântăreţul american David Hasselhoff a dezvăluit că este un mare admirator al maşinilor Trabant, un model clasic de automobil fabricat în fosta Republică Democrată Germană (RDG), informează DPA.

Starul american a declarat că Trabantul, o maşină low-cost, adeseori ridiculizată şi considerată un simbol al societăţii comuniste, este „un automobil amuzant” şi că şi-ar dori să aibă un astfel de model în curtea reşedinţei sale din Statele Unite.