Răzvan Temeșan, fostul director al Bancorex, a murit joi de dimineață din cauza COVID-19, conform unor surse apropiate familiei. El avea comorbidități.

Temeșan a fost directorul Bancorex, fiind considerat de presă drept groparul băncii. El a fost arestat pentru o lună în decembrie 1999, fiind cercetat în dosarul Albumul.

Arestat de mai multe ori

Temeșan a mai fost arestat în 1997 într-un dosar în care era acuzat de subminare a economiei naționale, aflat la Parchetul CSJ, și în 1999 într-un dosar instrumentat de Parchetul Constanța, conform money.ro.

Bancorex a fost în anii de după Revoluţie banca celor aleşi. Puţini aveau privilegiul de a intra pe lista scurtă a celor care primeau bani cu dobânzi extrem de mici. Cei mai mulţi erau oameni cu funcţii importante în stat ori apropiaţi ai acestora.

”Activitatea mea s-a desfășurat în a descoperi banii ăştia, la Banca Română de Comerţ Exterior, în conturi ascunse şi la alte bănci din România.

Zeci de milioane de dolari am adus. Am deranjat diverse persoane care erau interesate să treacă timpul şi să pună mâna pe banii ăştia.

La început nu au ştiut cine a furnizat informaţiile de au rămas fără bani din moment ce eu am fost ofiţer sub acoperire desconspirat, normal, ştiu destule despre multă lume”, a declarat Răzvan Temeşan, în 2014.

Începerea păbușirii

Înființată în 1968, sub numele de Banca Română pentru Comerț Exterior, prin această instituție financiară  se derulau operațiunile comerciale externe ale statului comunist.

În decursul existenței sale, BRCE a rulat peste 245 de miliarde de dolari, iar evenimentele din 1989 au prins banca cu rezerve de un miliard de dolari.

Prăbușirea Bancorex a început în 1997. O dată cu instaurarea Guvernului Ciorbea, Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave: acordarea de credite cu garanții fictive unor firme sau mari companii de stat, astăzi falimentare, scrie digi24.ro.

În 1999, statul român, la solicitarea Băncii Mondiale, decide lichidarea Bancorex. Banca era neperformantă şi trebuia împărţită.

Activele performante şi sediul sunt preluate de BCR, iar creditele neperformante, de AVAB. Rolul autorităţii de stat era să recupereze prejudicicul.