Doliu în România! O importantă personalitate a încetat din viaţă.

A murit Dr. Aurel Vainer, o figură emblematică a comunităţii evreieşti din România

Este vorba despre Dr. Aurel Vainer, fost președinte al FCER (Federația Comunităților Evreiești din România).

În vârstă de 89 de ani, Vainer s-a stins duminică, 31 octombrie, la Spitalul Militar din Capitală, transmite animanews.org, o agenţie de presă din Israel.

“Personalitate de seamă a evreilor români, Aurel Vainer a fost profund implicat în viața evreilor români pe care i-a reprezentat cu onoare în întreaga lume”, se arată în articolul publicat de acest site.

A reprezentat minoritatea evreiască şi în Parlamentul României

Vestea morţii lui Aurel Vainer a fost confirmată şi de Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești din Constanța, notează G4Media.

Fostul preşedinte al Federației Comunităților Evreiești va fi condus pe ultimul drum marţi, la ora 14:00, la Cimitirul Filantropia.

Aurel Vainer s-a născut pe 10 ianuarie 1932 în Ştefăneşti, judeţul Botoşani. De profesie economist, el a deţinut şi funcţia de vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, dar a fost implicat şi în politică, având trei mandate de deputat în Parlamentul României, între 2004 şi 2016, reprezentând minoritatea evreilor, potrivit Wikipedia.

 

Înaltă decoraţie primită din partea statului german

În decembrie 2019, Aurel Vainer a fost decorat cu Crucea de merit în rang de ofiţer a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania, primind distincția din partea ambasadorului Germaniei în România la acel moment, Cord Meier-Klodt.

“Dr. Vainer a colaborat întotdeauna cu partenerii germani, întotdeauna şi la toate nivelurile: ca profesor universitar sau vice-preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, dar mai ales în rolul de preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi de reprezentant politic al comunităţilor evreieşti în Parlamentul României până în anul 2016”, spunea atunci ambasadorul german.

Cord Meier-Klodt a adăugat că activitatea lui Vainer este „un act de înaltă moralitate politică”, potrivit EuropaFM.

“Îl onorăm pe domnul dr. Vainer pentru solidaritatea exemplară în colaborarea cu celelalte minorităţi din România. Când s-a făcut auzit în momente cruciale, nu a fost doar un act de sprijin acordat unei alte minorităţi şi cu atât mai puţin de autoapărare, ci un act de înaltă moralitate politică”, a mai precizat diplomatul.

La rândul său, premierul de la acel moment, Ludovic Orban, spunea despre Dr. Aurel Vainer că este “un combatant contra intoleranţei, a antisemitismului, rasismului şi xenofobiei sub toate formele pe care le îmbracă”.

Vainer a fost şi primul neetnic german decorat cu Medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor din România, “pentru merite deosebite în cultivarea prieteniei şi colaborării dintre comunitatea germană şi cea evreiască din România”.