Jurnalistul și-a pierdut viața în Ucraina

Fostul jurnalist al BBC News Ucraina, Oleksandr Bondarenko, a fost ucis în timpul serviciului pe linia frontului din Ucraina. El s-a oferit voluntar pentru apărarea Ucrainei la începutul invaziei pe scară largă al Rusiei în februarie 2022, lucrând ca expert în comunicare și formator media, iar apoi a făcut parte din armată.

Nu se cunosc încă detalii despre modul în care a fost ucis în acțiune. Prietenii apropiați au spus doar că „moartea l-a prins din urmă într-o bătălie”.

Prietenii, foștii colegi de la BBC și comunitatea mediatică mai largă din Ucraina au adus un omagiu unui jurnalist talentat care a devenit un profesionist de succes în domeniul comunicării.

Cunoscut sub numele de Sasha sau Sashko, Bondarenko era originar din Lugansk, estul Ucrainei. El a lucrat pentru Serviciul ucrainean al BBC din 2007 până în 2011 ca reporter de știri, prezentator și editor al programelor radio difuzate de la Kiev. A părăsit postul pentru a lucra pentru alte organizații media.

La începutul războiului, a fost responsabil de proiecte speciale pentru RMA, agenție de comunicare ucraineană de top, al cărei personal i-a apreciat inteligența, umorul și vocea.

A fost un om cu o voință de fier

Vasyl Samokhvalov de la RMA i-a adus un omagiu lui Sasha Bondarenko spunând că a fost „un om cu o voință de fier. Un om cu cea mai clară motivație. Un om cu cel mai bun playlist de muzică”.

Fostul șef al Serviciului ucrainean al BBC, Maciek Bernatt-Reszczynski, a declarat că au fost extrem de norocoși să îl aibă în echipa de la Kiev.

„Erau mereu noi provocări cu acest om extraordinar. Inclusiv ultima, cea eroică, de a-și apăra țara de agresiune”, a declarat acesta.

Bondarenko a absolvit colegiul de formare a profesorilor din Lugansk și și-a început cariera în jurnalism la un post de radio local din estul Ucrainei, înainte de a lucra pentru cele mai importante canale de televiziune ucrainene și apoi pentru serviciul ucrainean al BBC.

El a fost unul dintre miile de ucraineni care și-au părăsit locurile de muncă civile din toate domeniile pentru a-și apăra țara de invazia rusă. Printre ucrainenii cunoscuți care s-au înrolat se numără membrii uneia dintre cele mai apreciate trupe rock din Ucraina, Antytila, care au devenit medici în armată, precum și radiodifuzorii Pavlo Kazarin și Yurii Matsarski.

De asemenea, o serie de jurnaliști și-au pierdut viața relatând evenimentele din război. Un ucrainean care lucra cu un reporter italian a fost ucis săptămâna aceasta când au fost atacați în apropierea orașului Herson din sudul țării.