Șeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea a precizat că acele persoane care vor fi vaccinate anti-COVID vor primi o adeverință care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul.

Acesta a menționat că această adeverință este precum un „bilet de ieșire din spital” și permite persoanelor vaccinate să raporteze eventuale reacții adverse în altă localitate decât cea în care au făcut vaccinul.

„Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital”, a explicat medicul militar.

De asemenea, el a ținut să precizeze că, în acest moment, nu se pune problema ca persoanele care nevaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții.

Ce reacții adverse are vaccinul anti-COVID

Valeriu Gheorghiţă, a declarat la începutul lunii că studiile clinice efectuate la acest moment generează un profil de siguranţă foarte bun pentru vaccinul anti-COVID, iar reacţiile adverse „nu necesită o atenţie medicală deosebită”.

„Studiile clinice efectuate la acest moment generează un profil de siguranţă foarte bun, în sensul în care s-au înregistrat reacţii adverse obişnuite, reacţii adverse care nu necesită o atenţie medicală deosebită şi sunt cele înregistrate în orice tip de activitate de vaccinare şi de proces de vaccinare. Mă refer în mod deosebit la reacţiile adverse locale, cu durere locală, roşeaţă, tumefacţie şi reacţii adverse generale, cum sunt dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, febră. Sunt reacţiile adverse care au fost raportate de parte dintre persoanele care au fost vaccinate în studii clinice, însă vreau să subliniez că şi persoanele din lotul placebo, persoanele care nu au primit vaccin, au raportat, mare parte dintre ele, acest tip de reacţii adverse care ţin de fapt de trauma locală la momentul înţepăturii, o mare parte dintre acestea”, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.