George Dumitru Dorobanțu, fostul director al CNAB (Compania Națională Aeroporturi București), a depus, în 2022, un denunț în care îl acuză pe patronul postului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, că ar fi făcut presiuni asupra lui în legătură cu firma Romprest, la care CNAB deține 10% din acțiuni.

Acest lucru reiese din ordonanța prin care DNA a început urmărirea penală în dosarul de corupție legat de spațiile comerciale de la Aeroportul Otopeni.

În denunțul său, directorul Dorobanțu a declarat că un apropiat al lui Păcuraru i-a comunicat de mai multe ori că șeful Realitatea Plus dorea ca șeful aeroportului să îi susțină interesele în Consiliul de Administrație al firmei Romprest. În cadrul acestei companii, CNAB deține 10% din acțiuni, iar Păcuraru controlează 42% prin firma sa, Detaco Ltd.

Conform denunțului, apropiatul lui Păcuraru i-a solicitat să intervină în favoarea acestuia fie pentru a obține cele 10% din acțiunile Romprest deținute de CNAB, fie pentru a vota în concordanță cu Detaco Ltd. De altfel, Păcuraru se află într-un conflict cu ceilalți acționari ai Romprest.

Presupusă șpagă de 22 milioane de euro!

În plus, Dorobanțu a afirmat că apropiatul lui Păcuraru s-a interesat și de situația contractelor pentru spațiile comerciale din aeroportul Otopeni, care este subiectul unei presupuse șpăgi de peste 22 de milioane de euro investigată de procurori.

În ordonanța sa, procurorul DNA a dezvăluit că, după aceste discuții, Corpul de control al Ministerului Transporturilor a demarat o investigație la CNAB, instituție condusă de George Dumitru Dorobanțu, denunțătorul în acest caz.

Potrivit ordonanței, Dorobanțu a susținut că secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Bogdan Mîndrescu, l-ar fi îndemnat să-și dea demisia sau să pună pe ordinea de zi revocarea sa din funcție, și că posturile de televiziune din trustul Realitatea ar fi prezentat aspecte considerate defăimătoare și neadevărate despre activitatea CNAB și despre el, în încercarea de a-l forța să-și dea demisia.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care arată că în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).

Șpăgi peste șpăgi… și iarăși șpăgi

În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului Transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.

Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

În perioada 29 decembrie 2021 – 01 februarie 2023, inculpatul Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.

În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.

A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

Anterior, în data de 28 martie 2023, procurorii anticorupție au pus în executare un număr de 11 mandate de percheziție ce au vizat domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

Puteți citi aici întreg documentul de la Direcția Națională Anticorupție (DNA).