Compania AstraZeneca a publicat vineri online contractul semnat anul trecut cu executivul european privind precomandarea vaccinului său anti-COVID-19, fără părţi întregi, înnegrite din motive de confidenţialitate, în timp ce grupul farmaceutic anglo-suedez este sub presiune din cauza unor importante întârzieri în livrări, relatează Reuters.

Contractul a fost semnat pe 27 august, iar versiunea publicată conţine părţi întregi şterse, legate de anumite informaţii confidenţiale, precum facturile.

Contractul poate fi citit AICI.

Comisia Europeană cerea de mai multe zile companiei AstraZeneca să dea publicităţii contractul.

„Comisia Europeană îşi exprimă satisfacţia pentru angajamentul societăţii faţă de mai multă transparenţă în participarea sa în implementarea strategiei UE privind vaccinurile”, a declarat executivul european într-un comunicat.

AstraZeneca şi Uniunea Europeană au semnat un contract pentru circa 400 de milioane de doze de vaccin. Societatea a anunţat însă în mod neaşteptat săptămâna trecută reduceri în aprovizionarea blocului comunitar, invocând probleme de producţie la o uzină belgiană, ceea ce a i-a atras o reacţie dură din partea UE.

Contractul UE cu AstraZeneca prevede livrarea a 400 de milioane de doze

Potrivit unei surse europene, AstraZeneca nu intenţionează să livreze în primul trimestru din 2021 decât un sfert din numărul de doze promis iniţial Uniunii Europene.

Conform contractului cu UE pentru până la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, firma britanică trebuie să producă în patru fabrici pentru a asigura cantităţile necesare. Dintre acestea, două se află pe teritoriul Uniunii, dintre care una în Belgia, şi două în Regatul Unit. a precizat sursa AFP.

„Daţi-mi voie să fiu clară: nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract, nicio diferenţiere între siturile din Regatul Unit şi cele din UE”, a subliniat Kyriakides. „Fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi şi de aceea trebuie să furnizeze” dozele aşteptate, a insistat ea.

Oficialii de la Bruxelles contestă explicaţiile directorului general al AstraZeneca, Pascal Soriot, care a susţinut că producţia fabricilor din Regatul Unit este rezervată pentru britanici, conform contractului încheiat cu Londra cu trei luni înaintea celui cu UE. O responsabilă europeană a confirmat: „Să reamintim cum stau lucrurile, ca să risipim orice îndoială: nu s-a pus niciodată problema ca aceste două fabrici (britanice – n. red.) să fie pe planul al doilea sau de rezervă” pentru producţia vaccinurilor destinate UE.