Certificatul de vaccinare trebuie să fie la fel la toată lumea.  Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate, a spus că este nevoie de o abordare comună asupra certificatelor de vaccinare la nivel mondial, atât în ceea ce privește imunizarea împotriva coronavirusului, dar și pe viitor ca “bază pentru dovedirea statutului în privința vaccinărilor”.

Comisia Europeană a trimis un comunicat de presă prin care informează că au fost adoptate orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale.

”Orientările sunt menite să sprijine interoperabilitatea certificatelor de vaccinare, adică uniformizarea conținutului certificatelor de vaccinare, și să stabilească un set minim de date pentru fiecare certificat.

De asemenea, orientările pun bazele unui cadru de încredere care să asigure autenticitatea și integritatea certificatelor, cadru la care va continua să se lucreze în cadrul rețelei eHealth, inclusiv pentru a se specifica în continuare măsurile necesare de protecție a datelor și de securitate”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Certificatul de vaccinare trebuie să fie la fel la toată lumea. Ce vizează orientările

Potrivit comunicatului de presă trimis de către Comisia Europeană, orientările vizează un sistem care să poată găzdui atât mijloace pe suport de hârtie, cât și mijloace digitale, asigurând flexibilitatea și compatibilitatea cu soluțiile naționale existente, precum și o protecție riguroasă a datelor cu caracter personal.

“Salut adoptarea orientărilor privind dovada vaccinării în scopuri medicale. Avem nevoie de o abordare comună asupra certificatelor de vaccinare și aștept cu interes continuarea cooperării cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a extinde acest instrument la nivel mondial.

Certificatele de vaccinare interoperabile vor fi un instrument important pentru cetățeni pe atât pe parcursul, cât și după încheierea pandemiei”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Concret, certificatele se referă, în principal, la vaccinarea împotriva coronavirusului. Totuși, poate fi utilizat ca bază pentru dovedirea statutului persoanelor în privința vaccinărilor.

Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan