Doar 16 dintre cele mai mari 100 de companii americane au rezistat secolului XX, a spus Larry Farrell, antreprenor si autor american, la Gala Tinerilor Antreprenori.

Potrivit datelor furnizate de acesta, gigantii din topul companiilor americane din 1985, General Motors, IBM si Sears, si-au pierdut locul in clasament, in ultimii 20 de ani.

Larry Farrell a explicat ca toate companiile trec printr-un „ciclu al vietii” care include patru mari faze: start-up-ul,  cresterea, declinul si disparitia. Pentru a evita pe cat posibil ultima etapa a acestui ciclu, antreprenorii trebuie sa ia in considerare anumite elemente cheie. „Iubeste ceea ce faci!” este indemnul lui Farrell pentru cei care vor sa initieze o afacere si reprezinta si primul pas in acest sens. „Miscarea rapida este arma cea mai importanta a antreprenorului pentru a invinge concurenta” a mai spus el.

Cum piata hotaraste cine supravietuieste si cine nu, fiecare om de afaceri trebuie sa posede un comportament inspirat in ceea ce priveste raportul calitate-pret.

Lipsa banilor nu trebuie sa-i opreasca pe cei care initiaza o afacere. „Daca ai o idee buna, exista multi bani care sa fie investiti in ea. Avem mai multi bani decat idei”, sustine  Larry Farrell. Un exemplu in acest sens este Bill Gates, omul care a lansat Microsoft cu un start-up de 700 de dolari.

Lucrul bine facut si canalizarea nu doar pe imbogatire sunt doua dintre sfaturile lui Farrell pentru initierea unui business de succes.

Farrell considera ca un antreprenor nu trebuie sa aiba obligatoriu studii economice. El l-a dat ca exemplu pe fostul  ministru de finante al Taiwanului, Kwoh-Ting Li care nu avea pregatire economica. „Kwoh-Ting Li a fost cel mai de succes ministru de finante din istoria omenirii”, a spus Farrell.

Tot in cadrul Galei Tinerilor Antreprenori au fost desemnati si castigatorii competitiei European Young Entrepreneur of the Year. Castigatorii concursului au fost Tudor Maxim, managing director al firmei de publicitate indoor, Elevate, si Stefan Teisanu, general manager al companiei Foregroup. Cei doi vor merge in mai 2009 la marea finala europeana de la Bruxelles.