Rusia nu-și dorește începerea unui război, potrivit vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. Acesta a punctat că Moscova mizează în continuare pe diplomație în ceea ce privește rezolvarea situației cu Ucraina. Pe de altă parte, Medvedev acuză NATO că nu-și respectă angajamentele privind extinderea în Europa de Est, relatează Agenția Tass, citată de g4media.ro.

„Au promis că nu vor extinde NATO, dar nu și-au ținut promisiunea”, a spus Medvedev, într-o conferință de presă cu media rusă. „Ei spun <nu am semnat nimic>. Dar știm cu toții bine cui și când se acordă astfel de promisiuni, astfel de asigurări. Iar acum invadează granițele noastre de stat”, a declarat Medvedev, fost președinte și premier al Federației Ruse.

Dmitri Medvedev: Nu trebuie să existe război

Oficialul rus spune că negocierile privind securitatea sunt singura cale de ieșire din situația actuală, iar un scenariu de război este îngrozitor. De asemenea, Medvedev a mai spus că există oameni care fac bani din creșterea artificială a tensiunilor.

„Nu trebuie să existe război în niciun fel, nimeni nu caută să înceapă războiul și totul trebuie făcut pentru a evita orice război”, a spus Medvedev, vorbind cu presa rusă.

Fostul președinte al Rusiei a subliniat că în ceea ce privește această problemă „este evident că cea mai importantă și singura variantă este negocierea garanțiilor de securitate, inclusiv prin mijloace politice și diplomatice, utilizarea în relațiile noastre a principiului indivizibilității securității, care este fixat în toate documentele fundamentale europene și internaționale, când securitatea unei țări nu poate fi atinsă cu prețul securității altei țări”.

NATO a trimis răspuns la cererile Rusiei

Amintim că, NATO a trimis miercuri Moscovei răspunsul scris la cererile de securitate ale Rusiei, după cum a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„Solicităm încă o dată Rusiei să detensioneze imediat situaţia. NATO crede cu fermitate că tensiunile şi dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog şi diplomaţie”, a afirmat Stoltenberg.

El a reiterat apelul pentru ca Moscova şi NATO să-şi restabilească reciproc misiuni la Bruxelles şi Moscova şi să utilizeze pe deplin canalele militare de comunicare pentru a promova transparenţa şi reducerea riscurilor.