Divizarea UE cu privire la vaccinuri se accentuează

Creșterea numărului infectărilor datorate noilor variante ale Covid-19 și întârzierile în distribuția antidoturilor achiziționate de Uniunea Europeană de la cei trei producători care au primit deja undă verde de la Agenția Europeană pentru Medicamente – BionTech-Pfizer, Moderna și AstraZeneca – continuă să genereze controverse și critici în unele state membre, care au început să caute în mod activ soluții pe cont propriu dincolo de granițele europene, conform elperiodico.com

Acesta este cazul Austriei și Danemarcei, care și-au anunțat intenția de a forma o alianță și de a coopera îndeaproape cu Israelul în cercetarea și producerea vaccinurilor pentru a depăși blocajele care împiedică producția și distribuția în masă.

„Mă bucur că Ursula von der Leyen a luat inițiativa de a achiziționa vaccinuri atât de curând. Dar trebuie să privim înainte și să ne pregătim pentru alte mutații. Nu ar trebui să continuăm să depindem doar de UE pentru producerea de vaccinuri de a doua generație”, se justifică prim-ministrul austriac, Sebastian Kurz, unul dintre liderii care critică în mod deosebit încetineala EMA în aprobarea vaccinurilor.

Noi fisuri în încercarea Bruxelles-ului de a menține unitatea UE

„Experții estimează că vom avea nevoie de vaccinări anuale pentru 6 milioane de austrieci. De aceea, vrem să lucrăm într-o strânsă colaborare cu Danemarca și Israelul la cercetarea și producerea vaccinurilor”, a explicat el pe rețelele sociale.

Kurz și omologul său danez Mette Frederiksen se vor duce joi la Ierusalim pentru a purta discuții direct cu premierul israelian Benyamin Netanyahu despre strategia de vaccinare de succes a Israelului, care, de la 1 martie, a injectat prima doză la peste 55% din populația sa și la 39,7% cele două necesare pentru a garanta imunizarea. Pe masă, după cum indică Netanyahu, se află crearea „unei corporații internaționale pentru fabricarea vaccinurilor”.

Decizia Vienei și Copenhagăi reprezintă un nou duş rece și deschide noi fisuri în încercarea Bruxelles-ului de a menține unitatea UE. Cu toate acestea, Comisia Europeană a negat că strategia comună a fost atinsă. „Este important să vedem diferitele abordări care sunt urmate și va fi util să tragem învăţăminte de la alte țări, cum ar fi Israelul.

Aceste eforturi nu intră în concurență, ci mai degrabă vin să consolideze acest spirit în care vedem misiunea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Sănătății, Ștefan de Keersmaecker, care a reamintit că UE a achiziționat 2.500 de milioane de doze de vaccin, datorită strategiei de achiziție în comun. 1.500 dintre acestea provin de la cei trei producători care au deja autorizație, o cantitate suficientă pentru a acoperi nevoile europene.

Din ce în ce mai multe țări din UE aleg să rupă rândurile

Pariul Kurz-Frederiksen nu este, însă, un eveniment izolat. Din ce în ce mai multe țări din UE aleg să rupă rândurile și să iasă din cadrul stabilit de Bruxelles. Fie în privinţa controlului strict la frontiere, fie în privinţa vaccinurilor. Lunea trecută, de exemplu, Slovacia a anunțat cumpărarea a 2 milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V, călcând pe urmele vecinului său Ungaria, care a achiziționat şi vaccinul chinezesc de la compania farmaceutică Sinopharm.

„Având în vedere că acest Covid-19 nu are nicio înclinație geopolitică și că nu este vorba despre politică, ci doar despre protejarea sănătății și a vieții, credem că este corect să cumpărăm vaccinul rusesc, un vaccin de încredere”, a reamintit premierul slovac, Igor Matovic. Nici injecția rusească, nici cea chinezească nu au autorizație de introducere pe piață de la EMA, deci nu pot face parte din portofoliul UE în prezent. Totuşi, există mai multe țări care privesc în această direcție. Este şi cazul Croației, care a deschis dezbaterea internă cu privire la o posibilă achiziție a SputnikV, și al Republicii Cehe, cu una dintre cele mai mari rate de infecție pe cap de locuitor din lume, cu 1.120 la 100.000 de locuitori în ultimele paisprezece zile.

De asemenea, Polonia are în vedere posibilitatea de a obține antidoturi chineze, iar președintele său Andrej Duda a vorbit la telefon, luni, cu președintele Xi Jinping despre această posibilitate. Bruxelles-ul nu intră în polemici. „Statele membre au posibilitatea de a încheia contracte de vaccinare în afara portofoliului european”, asigură UE.

Sursă foto: Pexels