In topul celor mai tranzactionate 20 de titluri pentru saptamana 2-6 iunie, doar doua actiuni au inregistrat scaderi ale cotatiilor: BRD si Terapia. Pentru restul societatilor, saptamana trecuta a fost favorabila, pretul actiunilor inregistrand cresteri medii de 4-6%. Evolutia pozitiva s-a reflectat si in evolutia indicilor bursieri, care au revenit pe trend crescator dupa trei saptamani consecutive de scaderi. Cresterea cotatiilor a fost insa atenuata in evolutia indicilor de scaderea volumului tranzactiilor. Brokerii spun ca acest tip de crestere, bazat pe volume mici de tranzactionare, constitue un semnal clar de speculatii psihologice. Investitorii cu experienta incearca, in aceasta perioada, sa vanda scump actiuni unor investitori care au incasat dividende, si in aceasta perioada dispun de lichiditati.
Indicele BET a inregistrat o crestere saptamanala de 2% si a inchis sedinta de vineri cu o valoare de 1.787,76%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET FI, a avut la inchiderea de vineri o valoare de 6264,45 puncte, cu aproximativ 4,8% mai mult decat in saptamana precedenta. Indicele CAPITAL 15, calculat pentru titlurile cu cea mai mare lichiditate din Bursa, a inchis saptamana cu 105,83 puncte, in scadere usoara fata de saptamana precedenta. Scaderea a fost determinata atat de deprecierea titlurilor BRD si Terapia, cat si de scaderea volumului tranzactiilor cu aproximativ 11% fata de ultimele zile din luna mai. Surpriza in aceasta saptamana a venit din partea indicelui pietei Rasdaq. Indicele Rasdaq Compozit a inregistrat vineri un salt de patru procente fata de sfarsitul lunii mai.
Cele mai tranzactionate titluri in prima saptamana a lunii iunie au fost cele emise de SNP Petrom. Evolutia pozitiva a actiunilor SNP (+4%) a fost determinata, in mare masura, de afirmatiile ministrului industriei, Dan Ioan Popescu, aflat in vizita oficiala in SUA. Discutiile purtate de Dan Ioan Popescu cu cei mai mari operatori pe piata petroliera mondiala despre privatizarea SNP si modul direct in care acesta face campanie de promovare pentru societatea nationala a petrolului au avut impact asupra investitorilor din BVB. Ramane de vazut daca petrolistii americani au fost la fel de placut impresionati de prestatia ministrului roman si daca marile companii americane vor fi prezente in toamna la privatizarea SNP. Pana atunci insa, batalia pentru Petrom se da pe mai multe fronturi. Pe de o parte, ministrul industriei cauta investitori in America si atrage atentia Occidentului asupra unui potential monopol al companiei rusesti Lukoil in Balcani. Pe de alta parte, rusii au afirmat deschis ca sunt interesati de aceasta companie. Nu in ultimul rand, sindicatele din Petrom au demarat campania pentru achizitionarea pachetului de actiuni la care are dreptul prin lege, respectiv 10% din titlurile emise de societate. Daca luam in calcul si posibilitatea vanzarii unor pachete suplimentare de actiuni prin Bursa (promisiune veche a ministrilor din cabinetul Nastase), este posibil ca Bursa sa devina terenul unor jocuri interesante de achizitii pentru cei interesati de aceasta companie.
Presedintele BRD, Bogdan Baltazar, a vandut in prima zi din luna iunie jumatate din actiunile detinute la banca. Pachetul mare de actiuni scoase la vanzare – 721.000 de actiuni – a creat panica la Bursa si a condus la o scadere a cotatiilor pentru titlurile bancii. De aceasta scadere au profitat speculatorii, care au cumparat actiuni BRD in primele zile ale saptamanii, pentru a le vinde doua zile mai tarziu, cu o crestere de 3% fata de pretul platit. O informatie venita de la Guvern a pus in miscare actiunile emise de santierele navale. Declaratia premierului, care este convins de necesitatea ca Romania sa detina o flota si a promis finantare santierelor navale, a determinat cresteri spectaculoase pentru titlurile acestor companii. Trei zile consecutiv, actiunile santierului Naval Orsova (SNO) au inregistrat cresteri de preturi. In sedinta de vineri, pretul platit pentru o actiune SNO era de 31.000 lei, cu 2.500 lei mai mult decat in prima zi din saptamana.
Bursa Electronica Rasdaq a anuntat promovarea societatii Braiconf Braila la Categoria I incepand de luni, 9 iunie. In anul 2002, Braiconf a inregistrat un profit de 53,13 miliarde lei si a acordat dividend net de 2.470 lei pentru persoane fizice si 2.340 lei pentru persoane juridice. Actionarii societatii sunt PAS Braiconf (39,9%), Tidal Wave Trading (9,9%), doua fonduri de investitii cu 9,3% si respectiv 4,9% si alti actionari care detin restul de 35,7% din titlurile Braiconf.
Pe de alta parte, o serie de companii listate in BER sunt amenintate de APAPS cu lichidarea. Cea mai importanta dintre ele este Aro Campulung. Dupa mai multe incercari de privatizare esuate, Aro a acumulat datorii totale de 1500 miliarde lei si numai o minune mai poate salva compania de la faliment.