Dividende Hidroelectrica. Compania oferă dividende în valoare de 6,2 mld. lei

Dividende Hidroelectrica. Hidroelectrica, compania deținută de statul român și cel mai important producător de energie din țară, intenționează să ofere acționarilor săi un dividend brut de 13,99 lei pe acțiune. Această propunere ar echivala cu un randament de 10,9%, având în vedere prețul acțiunilor la închiderea sesiunii de tranzacționare de miercuri (128 lei pe unitate), 28 martie.

Mai precis, Hidroelectrica are în plan să repartizeze acționarilor săi suma totală de 6,29 miliarde lei, adică practic întregul profit din anul precedent.

Decizia finală va fi luată prin votul acționarilor în cadrul unei Adunări Generale programate pentru data de 29 aprilie.

Cine sunt acționarii principali? Principalul acționar al Hidroelectrica este statul român, reprezentat de Ministerul Energiei. Acesta deține o participație de 80% în companie. Celelalte acțiuni sunt deținute de investitori români individuali, dar și de fonduri de pensii și fonduri mutuale.

În 2023, Hidroelectrica a obținut un profit istoric de 6,33 miliarde de lei. Compania a înregistrat o creștere semnificativă de 42% în comparație cu 2022, când profitul a fost de 4,46 miliarde de lei.

Hidroelectrica și-a făcut debutul în cadrul Bursei de Valori București în cursul anului 2023, ca urmare a vânzării pachetului de acțiuni H2O, deținut anterior de către Fondul Proprietatea.

„Hidroelectrica propune acţionarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, conform prevederilor legale şi a politicii companiei.

Propunerea vine în contextul unei performanţe financiare remarcabile şi a unei creşteri semnificative a profitabilităţii. Reamintim că profitul net înregistrat în anul precedent a fost de 6,3 miliarde lei, iar performanţa financiară a fost dublată de realizarea uneia dintre celei mai de mai de succes listări din lume în 2023”, transmite compania.

Hidroelectrica
Hidroelectrica / SURSA FOTO: Facebook

Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica va avea loc pe 29 aprilie

Distribuirea profitului din anul 2023 urmează să fie votată în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, programată să aibă loc pe data de 29 aprilie 2024, conform prevederilor legale, inclusiv Ordonanța Guvernului nr. 64/2001, cu ulterioarele sale modificări și completări.

„Propunerea de dividend reflectă angajamentul de performanţă asumat de noua echipă de la conducerea companiei în faţă acţionarilor. Faptul că reuşim să repartizăm integral profitul realizat în anul 2023, în condiţiile în care ne continuăm fără dificultăţi proiectele de investiţii şi programele de modernizare şi mentenanţă este o dovadă clară a stabilităţii financiare a Hidroelectrica, precum şi a perspectivelor extrem de bune pentru viitor.

Ne-am propus creşterea valorii companiei, precum şi transparenţă şi onestitate în relaţia cu investitorii. Accelerarea investiţiilor în modernizări şi proiecte noi rămâne în continuare prioritatea noastră zero”, spune Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica.

Hidroelectrica se remarcă ca fiind liderul în producția de energie verde în România și este un furnizor esențial de servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Național. Ca o componentă vitală a unui sector strategic, cu implicații directe în siguranța națională, compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică totală de 6,3 GW.

În plus, Hidroelectrica deține și un parc eolian situat la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deține o cotă de piață de 13,09% în furnizarea de energie.