IRIS SA (Integrated Romanian Informations Systems), distribuitorul exclusiv al produselor Apple în România, a devenit Apcom România, în urma unui proces de rebranding regional, prin care toţi distribuitorii locali ai produselor şi serviciilor Apple au fost incluşi într-o structură comercială unitară.

Zsolt Kadar, directorul de marketing al companiei, afirmă că decizia a fost luată ca urmare a creşterii afacerilor firmei şi a grupului din care face parte IRIS, MDS Holdings. Potrivit lui Kadar, toate acţiunile MDS Holdings din Europa Centrală şi de Est se vor face după modelul Apple şi sub brandul Apcom.

Apcom este recunoscut astăzi ca distribuitor exclusiv al produselor realizate de compania Apple, precum calculatoarele Macintosh, popularul iPod, sistemul de operare Mac OS X, aplicatiile suitei iLife şi cele profesionale, periferice, accesorii, şi software. Apcom Group colaborează şi cu Adobe, Palm, Griffin şi LaCie.

De asemenea, începând cu luna iunie 2009, Apcom Group va distribui produsele FileMaker, lider mondial în aplicatii de baze de date pentru profesionişti.

„Apcom România este noua identitate vizuală a IRIS. Vom păstra statutul de distribuitor, dar vom avea o singură imagine în toată regiunea”, a mai spus Zsolt Kadar.

Se vizează optimizarea cheltuielilor

„Apcom va dezvolta în continuare reţeaua de distribuţie a produselor Apple în cadrul regiunii. Pentru a ofericlientilor noştri o experienţă de cumpărare unică, Apcom România furnizează permanent îmbunătăţiri logistice, comerciale şi susţinere în activităţile de marketing, atât magazinelor exclusive Apple Premium Reseller, cât şi celor mai importante lanţuri de magazine de profil din întreaga ţară. Prin utilizarea unitară a contactelor şi a serviciilor, precum şi optimizarea cheltuielilor în cadrul grupului Apcom, vom putea menţine şi chiar spori nivelul de profitabilitate”, a mai adăugat Nikolai Savov.

Creştere de 10-20% a vânzărilor

Regional Business Manager-ul Apcom Group mai adaugă faptul că mizează în acest an pe o creştere de 10-20% a vânzărilor în România. „Cu toate că preconizarea iniţială a fost de 60%, primul trimestru a fost unul dificil şi a tras unele semne de alarmă. Astfel, ne-am revizuit estimările la o creştere de 10-20%”, a spus Nikolai Savov.

În 2008, vânzările IRIS către partenerii locali au ajuns la aproximativ 13 milioane de euro, cifra finală urmând să fie comunicată în cursul acestei luni.

IRIS şi-a început activitatea în anul 1994 şi, din 1998, a intrat în componenţa grupului de companii MDS Holding, cu sediul central în Liban.

Colaborarea dintre Apple şi Apcom Group, membră a grupului MDS Holdings, a început în urmă cu 22 de ani, fiind consolidată în tot acest timp prin construirea unei retele regionale de distribuţie. MDS Holdings îşi desfăşoară activitatea de 35 de ani în 67 de ţări prin aproape 100 de companii din zona EMEA.

Apcom Group a fost fondat în 1987 şi relansat în primăvara anului 2009, având ca scop distribuţia IT&C în regiune. Sediul companiei şi centrul de distributie se află în Budapesta, Ungaria. Apcom distribuie produse Apple şi complementare produselor Apple în Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, România, Slovacia, Slovenia şi Serbia.