Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) informează că problemele de contaminare detectate la o unitate de producţie de vaccinuri anti-COVID-19 din SUA, care au determinat distrugerea a milioane de doze de vaccin fabricate de Johnson & Johnson, nu afectează distribuirea globală a acestor produse.

Totodată, OMS a precizat că ea este cea care se ocupă de coordonarea distribuirii vaccinurilor și vor fi înregistrate probleme, notează EFE.

Mariangela Simao a mai adăugat că majoritatea producției de vaccinuri nu se află în locul unde incidentul respectiv a avut loc, iar vaccinurile continuă să fie produse în Țările de Jos, dar și în alte locații din Statele Unite.

“Majoritatea producţiei de vaccinuri Johnson & Johnson nu se află în locul unde s-a produs acest incident, un volum mare de vaccinuri continuă să fie produs în Ţările de Jos, Belgia sau în alte locaţii din SUA”, a declarat la o conferinţă de presă responsabila cu accesul la medicamente în cadrul OMS, Mariangela Simao.

FDA, foarte strictă când vine vorba de calitatea vaccinului

În același timp, experta OMS a mai adăugat că incidentul de la fabrica din Baltimore (estul SUA) demonstrează faptul că Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) este foarte strictă în ce priveşte calitatea şi bunele practici când este vorba de vaccinurile anti-COVID-19.

“Felicităm FDA pentru grija cu care a desfăşurat inspecţiile şi pentru că a suspendat producţia recomandând incinerarea dozelor”, a precizat responsabila OMS.

În ceea ce privește numărul vaccinurilor care au fost afectate, FDA nu a dat cifre despre cum a afectat producţia problema apărută la fabrica din Baltimore, unde se produc şi vaccinuri pentru AstraZeneca.

Pe de altă parte, presa din Statele Unite vorbeşte despre aruncarea a aproape 60 de milioane de doze de vaccin.