Celebrele bancnote, cu efigia personajelor clasice din desenele animate şi semnate personal de trezorierul Scrooge McDuck, pot fi utilizate ca monedă în parcurile de divertisment, hotelurile, restaurantele şi magazinele Disney din SUA de la punerea lor în circulaţie, în urmă cu aproape 30 de ani. Pe biletul de un dolar figurează imaginea lui Mickey Mouse, în timp ce Goofy figurează pe bancnota de 5 dolari, iar Minnie Mouse pe cea de zece dolari, chiar dacă numeroase alte personaje de desene animate precum Cenuşăreasa sau Dumbo sunt şi ele reprezentate.

Decizia de a înceta emiterea acestor bancnote a fost luată ca urmare a creşterii popularităţii sistemului de carduri cadou al companiei, a explicat Suzi Brown, purtătorul de cuvânt de la parcul Disneyland din Anaheim (California), adăugând că imprimarea biletelor a încetat în data de 14 mai. Dolarii Disney care se află încă în circulaţie vor putea fi utilizaţi până la data expirării.

În condiţiile în care colecţionarii erau şi înainte interesaţi de aceste bancnote, după anunţul Disney valoarea bancnotelor a crescut, pe site-ul de licitaţii online eBay pentru un bilet de un dolar Disney erau oferte cuprinse între 10 şi 50 de dolari. De asemenea, pentru bancnota de 50 de dolari Disney, emisă cu ocazia celei de a 50-a aniversări a Disneyland în 2005, erau oferte de aproape 3.800 de dolari în timp ce un un vânzător cerea 15.000 de dolari pentru un stoc de 54 de bilete de un dolar.

Toate aceste cupiuri au fost introduse în 1987, fiecare cu măsuri de securitate similare cu ceel ale bancnotelor adevărate şi un număr unic de serie.

SURSA: Agerpres