Începând cu data de 15 iulie, preşedintele Consiliului de Administraţie de la LafargeHolcim, Beat Hess, va ocupa funcţia de director general interimar în perioada de tranziţie până la nominalizarea unui nou director general. ‘Decizia mea este ghidată de convingerea că va contribui la diminuarea tensiunilor care au apărut recent în legătură cu dosarul din Siria’, a precizat Eric Olsen într-un comunicat de presă.

În luna martie a acestui an, LafargeHolcim a recunoscut că a încheiat diferite aranjamente cu grupuri armate pentru a menţine în funcţiune o fabrică de ciment amplasată la Jalabiya, la 150 kilometri nord-est de Alep. Potrivit unei anchete derulate de cotidianul Le Monde, de aceste aranjamente a profitat în special organizaţia Statul Islamic.

Grupul franco-elveţian a recunoscut luni că anumite măsuri adoptate ‘pentru a permite uzinei siriene să funcţioneze au fost inacceptabile şi că erori semnificative, care contravin codului de conduită, au fost comise’. LafargeHolcim subliniază însă că Eric Olsen ‘nu este nici responsabil şi nici nu poate fi considerat informat de actele condamnabile identificate în cursul anchetei’.

Potrivit Le Monde, mai multe ONG-uri şi ulterior Ministerul francez al Economiei au acuzat LafargeHolcim de finanţarea terorismului şi de încălcarea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva regimului Bachar al-Assad.

LafargeHolcim, companie creată în 2015 în urma fuziunii dintre grupul francez Lafarge şi cel elveţian Holcim, este prezent şi pe piaţa din România. Holcim a intrat pe piaţa locală în anul 1997, iar în prezent deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi. Tot în România, Lafarge produce, de peste 15 ani, materiale de construcţii şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori. AGERPRES