Bursa de la Varşovia, controlată de statul polonez, este deja cea mai mare bursă de valori din Europa Centrală iar obiectivul său este să devină lider regional prin fuziunea cu CEE Stock Exchange Group (CEESEG), grup care deţine Bursa de la Viena şi bursele mai mici de la Praga, Budapesta şi Ljubljana.

În luna noiembrie a anului trecut, Adam Maciejewski declara că echipa managerială a Bursei de la Varşovia a făcut o recomandare pozitivă la ideea fuziunii, după ce a încheiat prima rundă de discuţii cu CEESEG.

'Aş dori ca tranzacţia să se încheie în cursul acestui an', a declarat Adam Maciejewski. 'Nu ştiu însă dacă aşa va fi deoarece aceasta nu este o decizie care ţine de echipa managerială', a adăugat Maciejewski.

Pentru a putea demara negocieri şi a derula procedurile de due-diligence pentru CEESEG, Bursa de la Varşovia are nevoie de aprobarea consiliului său de supervizare. Potrivit unei declaraţii a directorul general adjunct al bursei de la Varşovia, este posibil ca acest consiliu de supervizare să decidă în următoarele săptămâni dacă permite sau nu continuarea discuţiilor.

Potrivit articolelor apărute în luna decembrie în presa din Austria, este puţin probabil ca discuţiile pentru o fuziune să se încheie rapid.

'Purtăm discuţii cu Warsaw Stock Exchange. Aceste discuţii sunt deschise în ceea ce priveşte timpul şi rezultatul', a precizat biroul de presă al CEE Stock Exchange Group.

În luna ianuarie a anului trecut, Ludwik Sobolewski a fost concediat de la Bursa de valori de la Varşovia (WSE) pentru conflict de interese iar ulterior a preluat conducerea Bursei de Valori de la Bucureşti (BVB). Înainte ca Sobolewski să preia poziţia de director general al Bursei din Varşovia, în 2006, aceasta era de trei ori mai mică decât Bursa de la Viena, iar când a părăsit acest post, după şapte ani, Bursa din Varşovia devenise de două ori mai mare decât Bursa din Viena.

SURSA: Agerpres