Desi nu aveau nici in clin, nici in maneca cu piata de capital, Viorel Buruiana, director al Institutului de Management si Informatica (departament in MIC -Ministerului Industriei si Comertului), si Luminita Ghica, director al Directiei de Protocol, Relatii Publice in acelasi minister, au pus de o delegatie in America, sub numele seminarului „Piata de Capital”. Ca sa nu bata la ochi, au invitat-o si pe Petra Alexandra, directoarea Bursei de Valori Bucuresti, mai ales ca dumneai mai avea ceva cunostinte pe la Nasdaq si dadea bine sa fie printre organizatori. Altfel, rolurile au fost clar impartite: dl Buruiana s-a ocupat de programul artistic, iar dna Ghica de organizarea propriu-zisa.
Fire operativa, Luminita Ghica s-a grabit sa contacteze agentia Travcom International SRL. Sediul modest din str. Berzei 46 nu i-a trezit dnei Ghica nici urma de suspiciune, caci agentia era cunostinta veche. Cu cateva luni in urma, Travcom le asigurase masa si dansul la un seminar similar la Brasov, iar organizatorii, tot cei doi, au fost de-a dreptul cuceriti de servicii.
Iata-i apeland din nou la Travcom, de data aceasta pentru America. Putin cunoscuta printre operatorii turistici, Travcom e pe liste la tribunal. Firma Hertz Sepoy a cerut in instanta declansarea procedurii de faliment contra Travcom, care ii datoreaza peste 200 milioane lei. Atat dna Ghica, cat si dl Buruiana mimeaza inocenta. Ei pretind ca nu stiau nimic despre situatia firmei, desi o simpla solicitare de informatii la Registrul comertului i-ar fi pus in tema. Dar n-au avut interesul s-o faca, data fiind multumirea legata de seminarul anterior, se justifica ei.
Sotia plateste
la pret redus
O data desemnata agentia, mai ramasese o mica problema: trebuia sa fie gasiti participantii care, firesc, sa acopere si costurile pentru organizatori. Bune de plata au fost, in cele din urma, o serie de societati de stat, caci banii ii dadea nu omul trimis in delegatie, ci institutia. Contra a 4.965 USD, au fost recrutati Niculae Vrabie, director economic la Termoelectrica, Gabi Camelia Munteanu, consilier juridic la Santierul Naval Galati, Septimiu Campean, director la Minvest Deva, Nica Isac, director economic la Moldosin Vaslui, Constantin Lepadat, director economic la Uzinele Clorosodice Govora, Alexandra Catana, director financiar la Electrica, Vasile Cosing, director la Electrica Constanta, Daniel Stifter, director la Directia piata de capital din Banc Post.
In total 13, cu tot cu organizatori, sustine dl Buruiana. Dar Gabriela Macovei, director de excursii la Travcom, de altfel foarte zgarcita cu informatiile, lasa sa-i scape ca „au fost 14 persoane, dintre care 11 platitoare”.
Cu lista participantilor in fata, dl Buruiana tot nu reusea sa identifice a paisprezecea persoana. Dupa cateva numaratori, tot 13. Numar cu ghinion, pentru ca, la sugestia reporterului, Buruiana isi da seama brusc ca il insotise sotia. „A mers pe cont propriu, achitand participarea”, sustine Buruiana. „Aveti dovada achitarii celor 4.965 USD pe numele sotiei sau al dvs.?”, am intrebat. „Am platit 2.860 USD, nici nu as fi avut de unde 5.000 USD! Banii i-am dat dnei Ghica, dumneai s-a ocupat de partea financiara”, a adaugat Buruiana. Directoarea de la Protocol spune altceva: „Dna Buruiana a achitat un avans de 3.000 USD, urmand sa plateasca restul la intoarcere”.
Cat priveste dovada platii acestor bani, nimeni nu o are. „Agentia ne-a anuntat ca elibereaza factura la sfarsitul delegatiei, cand se stabilea exact valoarea pachetului de servicii. (…) Eram in criza de timp, nu am mai dat atentie acestor lucruri”, motiveaza organizatoarea.
Participantii
s-au simtit pacaliti
Conditiile de cazare – intr-un hotel marginas, doi in camera, fara nici o masa inclusa, nici macar mic dejun, fara transferuri la institutiile cuprinse in programul de vizite, i-au facut pe participanti sa se intrebe care a fost costul real al escapadei. Mai ales ca, in oferta unor operatori turistici recunoscuti international, care activeaza si la noi, zece nopti cazare la un hotel central de 3 stele din Washington ajunge la 500-550 USD/pers. Daca adaugam transportul aerian, circa 600 USD, dus-intors, precum si oferita croaziera in Bahamas – 428 USD (pretul de pe tichetul inmanat), rezulta circa 1.600 USD. Sa mai fi costat si transportul urban circa 300 USD si tot nu se ajunge nici la 2.000 USD!
Agentia tine
la secret facturile
Nemultumiti, cativa membri ai delegatiei i-au luat la bani marunti pe organizatori. „Costisitoare au fost intalnirile organizate” – li s-a inchis atunci gura. Reveniti in tara, cativa din grup au solicitat agentiei factura detaliata a serviciilor asigurate. Nici vorba de raspuns. Am cerut, la randul nostru, agentiei Travcom sa ne arate facturile. „Contabila-sefa este in concediu, iar toate documentele legate de aceasta excursie sunt la avocatul firmei, dat fiind ca s-au ivit aceste probleme”, a replicat directoarea de excursii, caci patronul si managerul agentiei, Petre Sipciu, nici nu a vrut sa se arate la fata.
Cat priveste pe directorii din Industrii, acum l-au luat pe nu in brate. Nici dna Ghica, nici dl Buruiana nu stiu nimic despre bani. De vina este operatorul turistic, ei nu au facut decat sa organizeze, nu au incasat banii, prin urmare nu au urmarit direct traseul lor. Ca sa salveze aparentele, capii delegatiei nu au stat cu mainile in san. Ei au facut o adresa catre Travcom, in care solicitau „revizuirea tarifelor pentru pachetul de servicii”, faxul cu pricina trimitandu-l si participantilor.
Rezultatul? Dupa toate insistentele, agentia si-a revizuit pretentiile cu fabuloasa suma de 100 USD, pe care nimeni nu se asteapta sa ii si vada inapoi. Diferenta dintre tariful pentru dna Buruiana si ceilalti participanti nu are inca o explicatie. So-tul Buruiana nici nu si-a pus problema, dna Ghica pretinde ca e vorba doar de un avans, in vreme ce Travcom tine secrete facturile.
Ascunzand adevarul, fiecare se crede la fereala. Pe de alta parte, nici cei care au mers in delegatie nu vor sa faca prea multa valva. O data, ca nu e indicat sa te pui rau cu superiorii, pe de alta parte, mai bine sa iti tii gura, daca tot n-ai platit tu, ci institutia. Oricum, ceva parai din buzunar tot au scos participantii, caci daca de acasa plecasera cu gandul ca au macar micul dejun asigurat, s-au trezit in State ca trebuie sa isi plateasca si masa, si taxiul. Ba, doua persoane au ramas si fara excursia in Bahamas, deoarece, nestiind din timp de croaziera, nu aveau viza. Desigur, banii fusesera dati. Dar, ce mai conteaza?… Statul plateste!