Ati auzit de Dinel Staicu? Daca sunteti de prin partile Olteniei, probabil ca da. Este un om destul de renumit (si controversat) i Craiova, dar si-a facut un nume i tara cind ziarele de scandal au preluat stirea ca la discoteca Gin Gin din Craiova, al carei proprietar este, era lipit un afis care interzicea „intrarea romilor si tiganilor”. Acest lucru i-a pus i cap organizatii care se ocupa cu respectarea drepturilor minoritatilor, i schimb Gin Gin a devenit principala tinta a tinerilor din oras. Staicu detine de asemenea afaceri i domeniul lemnului, un abator, o fabrica de saltele si o cooperativa de credit (Rich Bank) si alte citeva afaceri mai mici, dar este mai degraba un mare om de afaceri local, si nu unul de anvergura nationala.
Lucrurile se vor schimba cu siguranta de acum iainte, caci Dinel Staicu pare sa fi devenit personajul principal al uneia dintre putinele institutii de anvergura nationala din Craiova: SIF Oltenia.
Numele lui Dinel Staicu a iceput sa fie din ce i ce mai des legat de SIF Oltenia, o data cu aparitia vestilor privind icercarea unui grup de actionari de a convoca AGA si de a schimba conducerea societatii de investitii.
Dupa mai multe icercari nereusite, Dinel Staicu si grupul sau de actionari si-au atins tinta. La AGA extraordinara din 20 decembrie, anul trecut, Consiliul de Administratie al SIF Oltenia a fost revocat.
Dar marea surpriza n-a venit. Schimbarea preconizata s-a redus la ilocuirea a trei administratori, toti recunoscuti ca membri ai PNL?CD, printre care si fostul presedinte al CA, Horea Oprica. inlocuitorul lui Oprica este fostul director general, Vasile salapa, cel care a condus de facto SIF Oltenia si i perioada precedenta, din pozitia de director general, iar printre membrii noului CA s-a remarcat aparitia marcantului lider PDSR, Ovidiu Gherman.
Oamenii lui, cu totii
Acesta sa fi fost deci tot jocul facut de Dinel Staicu? Multi operatori din piata de capital au reactionat dezamagiti dupa ce au aflat de rezultatul AGA. Din aceasta miscare, pozitia celor care au condus si iainte SIF parea mai degraba itarita dupa AGA decit iainte. in loc de raspunsuri au aparut noi itrebari. Sa fi fost totul doar o reflexie a ceea ce s-a itimplat i Parlament? Continua SIF-urile sa fie doar o alta scena de lupta a oamenilor politici? A fost o lovitura de palat data de PDSR, cu ajutorul lui Dinel Staicu si a lui Vasile salapa?
in biroul sau din centrul Craiovei, Dinel Staicu respinge relaxat aceste teorii: „Are cineva variante mai bune pentru o conducere a SIF? Nimeni nu a venit cu alternative”.
Dinel Staicu ne e de acord nici ca el isusi ar fi o unealta a PDSR-ului, desi dintr-o poza asezata itr-o vitrina a icaperii te itimpina zimbetul larg a lui Ion Iliescu. „Sunt un simpatizant al PDSR, dar la alegerile din ‘96 am votat cu Constantinescu”, spune Staicu. Scopul sau n-ar fi altul decit al oricarui actionar: dividendele.
Jean Marian Marinescu, fost prefect de Dolj si al doilea om din PD pe judet (primul este fostul ministru Radu Berceanu), a fost reconfirmat i pozitia de membru i CA al SIF Oltenia. El afirma ca nu este vorba de nici o pedeserizare a SIF Oltenia. „SIF a dus de cind stiu eu doar propria sa politica, si nu a partidelor”, spune Marinescu, iar Teodor Buzatu, un liberal, ii sustine afirmatiile. Buzatu, care detine si functia de director resurse umane i cadrul SIF, este unul din noii membri ai CA, dupa alegerile din decembrie.
Dar cel putin un lucru au i comun noii membri ai CA, inclusiv presedintele Vasile salapa: au fost cu totii propusi de catre Dinel Staicu sau cei din grupul sau. Acest lucru ridica o alta itrebare: a ajuns SIF Oltenia, o institutie cu sapte milioane de actionari si cu active i valoare de 100 milioane dolari (cea mai mare parte fiind foarte lichide) la discretia unuia sau a citorva oameni de afaceri locali? Tocmai aceasta a fost sperietoarea cu care conducerile societatilor de investitii au icercat pina acum sa convinga publicul de necesitatea mentinerii pragului de 0,1% pentru detinerile de actiuni.
SIF Oltenia, controlata de FPP Oltenia
Chiar daca administratorii nu vor sa o recunoasca, tocmai acest lucru
s-a itimplat la SIF Oltenia. Procentul de 0,1% n-a fost o problema pentru Dinel Staicu. El detine nu mai putin de 14 societati i Craiova si, dupa cum marturiseste, „alte 14 i toata tara”. Numai prin intermediul acestor societati Staicu a putut sa acumuleze un procentaj care sa depaseasca cu mult bariera impusa i statutele SIF. Dar omul de afaceri a mers si mai departe. El a organizat o asociatie i care a inclus nu doar firmele sale, ci si alte firme sau persoane fizice ce detineau actiuni la SIF. El a intitulat-o sugestiv „Asociatia FPP Oltenia”, un nume menit sa atraga si numerosi cuponari. si a reusit: asociatia are acum peste 3.000 de cuponari si controleaza peste 15% din actiunile SIF Oltenia, un procentaj mai mult decit suficient pentru a convoca o AGA si, tinind cont de dispersia restului actionariatului, de a schimba orice membru al CA.
O asemenea concentrare de putere este periculoasa nu doar pentru pentru SIF, ci si pentru itreaga piata de capital. Pina acum, i ciuda controverselor din jurul sau, Dinel Staicu a gestionat cu foarte mult tact noua putere pe care a obtinut-o la SIF Oltenia. El chiar a declinat propunerea de a face parte din Consiliul de Administratie. Dar acum toti membrii CA ai SIF stiu cui isi datoreaza pozitia pe care o ocupa.
si cel putin declarativ, pozitia lui Staicu fata de viitorul SIF este foarte reformista. El intentioneaza ca la urmatoarea AGA, din martie, sa impuna o serie de schimbari statutare, printre care si ridicarea pragului de 0,1% la 5%. De asemenea, dreptul de vot i cadrul AGA sa nu mai fie limitat la cel putin 10 mii de actiuni, cum se itimpla i prezent. De asemenea, Staicu doreste ca SIF Oltenia sa ifiinteze o societate de management care sa administreze toate societatile la care SIF este actionar minoritar si sa ilocuiasca i acest fel puzderia de administratori (de cele mai multe ori persoane publice importante), scump platiti si ineficienti.
Toate acestea suna bine, si daca se vor si itimpla va fi un mare cistig pentru SIF Oltenia. Dar, cum orice administrator de portofoliu stie bine, nu este recomandabil sa pastrezi toate ouale itr-o singura traista. si oricit de responsabil si-ar folosi Dinel Staicu pozitia pe care a obtinut-o, nu va fi i interesul SIF daca acesta va avea pe mai departe singurul cuvint de spus i aceasta societate. Acum, Dinel Staicu afirma cu tarie ca nu doreste sa implice SIF i societatile pe care le detine si ca va trata investitia aici strict ca pe una de portofoliu. Ar fi bine daca toti cei implicati i SIF n-ar fi nevoiti sa se bazeze doar pe cuvintul sau.