Din toamnă vom avea un număr mai mare de cazuri COVID. Alexandru Rafila vine cu explicații complete

Alexandru Rafila a fost invitat în emisiunea ”Punctul de întâlnire” unde a precizat că este greu să se facă o analiză dacă nu sunt suficiente date, subliniind că este important să vedem un studiu de seroprevalență să știm care e imunitatea generată în populație, adică persoane care au trecut prin boală plus vaccinați.

”Atunci am putea să facem o apreciere mai aproape de adevăr. Opinia mea este că în această vară nu va exista o mare apetență pentru vaccinare, decât dacă se întâmplă ceva extraordinar și va începe o campanie care să ajungă la inima oamenilor din rural, dacă există tendința de a colabora cu autoritățile locale, dar nu cred că se va întâmpla așa ceva, mai ales că oamenii se gândesc mai mult la concedii decât la o campanie de vaccinare.”, spune acesta.

O creștere a interesului pentru vaccinare

Reprezentantul României la OMS a mai spus că există o estimare la nivelul Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării care spune că până la 31 decembrie se vor vaccina circa 8 milioane de persoane.

”Deci, probabil că o creștere a interesului pentru vaccinare va fi în lunile septembrie și octombrie, dacă în acea perioadă se va înregistra un număr mai mare de cazuri, un așa zis val al patrulea, sigur, nu de o amplitudine și cu consecințe ca la ultimul, dar, părerea mea este că în toamnă, mai ales dacă tulpina indiană va deveni dominantă în România și la noi vom înregistra un număr semnificativ mai mare de cazuri și, din nefericire, și de decese. Acum avem 150-200 de cazuri pe zi, foarte puține, ceea ce arată că transmiterea comunitară nu mai există. Pot apărea în cursul verii focare, iar dacă DSP-urile își vor face treaba rapid ele nu se vor extinde.”, spune acesta.

Din toamnă, numărul de cazuri va crește

Medicul a precizat că din toamnă numărul de cazuri va crește, având în vedere circulația intensă a persoanelor din această vară.

”În toamnă însă, având în vedere și circulația intensă a persoanelor din această vară, vor exista cu siguranță și modificări ale situației epidemiologice, iar vaccinarea, care acum nu are încă 5 milioane de persoane, nu cred că va reuși să progreseze cu un procent mai mare de 20-30% față de evaluarea actuală“, a precizat medicul Alexandru Rafila la Antena 3.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu