Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balș”, a vorbit, luni dimineaţă, despre pericolul ca epidemia de coronavirus să afecteze şi ţara noastră.

Întrebat dacă este o chestiune de zile până când România va avea primul caz confirmat de Covid-19, medicul a recunoscut că este un lucru foarte greu de preconizat.

“Poate da, poate nu. Este foarte greu de spus. Un lucru e cert: acum nu e niciun român contaminat. În funcţie de asta se calculează şi potenţialele rate de trasfer ale acestui virus în România. În momentul de faţă nu putem vorbi că s-a întâmplat acest lucru şi sper să nu se întâmple nici în zilele următoare”, a declarat Adrian Streinu-Cercel pentru Digi24.

În România nu se găsesc, în prezent, măşti şi a costume de protecţie

Problema mai mare este că, în acest moment, în România nu se găsesc măşti şi costume de protecţie. Ele trebuie cumpărate în procedură de achiziţie în regim de urgenţă, explică managerul de la “Matei Balș”.

“Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, a mai precizat Adrian Streinu-Cercel.

Medicul a venit şi cu un sfat pentru minimizarea riscului de infectare. Oamenii trebuie să se spele des cu apă şi săpun şi să evite să ducă mâna la faţă: “Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant.”