După chermeza dată în cinstea celor 30 de ani ai Metrorex (foto), Ministerul Transporturilor iese acum pe piaţă cu servicii de catering pentru office, nunţi, botezuri şi parastase, furnizate de CFR: 7 lei ciorba de burtă, 3,50 lei iahnia de fasole, 90 de bani îngheţata.

ZOOM

Drumurile noastre toate

Plăţile neonorate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) către un număr de 365 de firme care i-au prestat servicii se ridică la 1,76 miliarde de lei. Între primii creditori figurează societatea Spedition UMB a lui Dorin Umbrărescu (580 milioane de lei), urmată de câteva companii străine: Bechtel (244 milioane), FCC Construcction (122 milioane), Colas (118 milioane). Vă daţi seama că, dacă într-o bună zi se supără Mister Umbrărescu şi pune poprire pe niscai şosele, îl lasă pe ministrul Berceanu fără slujbă?!… Apropo, dl Căşuneanu nu apare în Top 5.

Mai ieftină decât toate

Numărul zilelor de concediu medical acceptate pe parcursul unui an calendaristic va fi redus de la 45 de zile la 30, anunţă ministrul sănătăţii, Cseke Attila, care a avertizat că bolnavii aflaţi în tratament ambulatoriu vor fi controlaţi cu poliţia la domiciliu, iar doctorii care acordă în mod abuziv (orice-ar putea să însemne asta) concedii medicale vor fi amendaţi. Dl Cseke speră să reducă astfel numărul concediilor medicale, care a atins 2,7 milioane în 2009, şi să reducă cheltuielile de acest tip cu 142 milioane de lei (oricum o fi calculat dumnealui suma asta). Anul trecut, concediile medicale au costat 923 milioane de lei (6% din bugetul sănătăţii).

Dar din dar se face rai

Doar o treime din cetăţeni s-au folosit până acum de dreptul de a direcţiona către o organizaţie nonprofit 2% din impozitul datorat pe venitul global, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea So­cietăţii Civile. Numai 48% au cunoştinţă de această prevedere legală. În general, cei care sprijină societatea civilă pe această cale sunt persoane cu instrucţie superioară, de 30 până la 44 de ani, din oraşe medii sau mari (de 50-200 de mii de locuitori, respectiv peste 200 de mii), cei mai mulţi provenind din Transilvania, Bucureşti şi Moldova. Din rândul celor chestionaţi, doar 4% au muncit în regim de voluntariat pentru organizaţii nonprofit, 19% au făcut donaţii în cadrul unor campanii de colectare de fonduri în scopuri umanitare (şi 10% au făcu donaţii în campanii de alt gen), iar 12% au donat sânge. Organizaţiile nonguvernamentale au obţinut încrederea a 32% din cetăţeni (în timp ce 50% îşi declară neîncrederea), în progres faţă de 2001, când indicele se plasa la 13%. Biserica, în schimb, se bucură de mai multă credibilitate şi sprijin: 19% din români au muncit voluntar în beneficiul acesteia, iar 53% i-au donat sume. Imediat după biserică se situează loteria naţională, instituţie la care 32% din români şi-au plasat (sau donat, dacă preferaţi) banii.

MAILBOX

Fără somaţie

Reacţii ale cititorilor la articolul „Fiscul te vrea dator vândut“, publicat în Capital nr. 14 din 12 aprilie 2010.

– Curtea Constituţională s-a pronunţat. Decizia CC prevede semnarea obligatorie a somaţiei de către debitor, înainte de luarea măsurilor de executare silită. Statul va pierde miile de procese care se vor declanşa. (Trimis de Spartacus)

– Statul, banii şi fraierii. Domnilor de la ANAF, se pare că vreţi să ne întoarceţi la vremea când bătea perceptorul în poartă să-i plătim fonciirea. (Trimis de claus)

– Corecţi, buniplatnici, dar trataţi ca nişte… Suntem o asociere de proprietari cu trei salariaţi. Deşi am plătit corect toate taxele şi impozitele, de la administraţia financiară ne-au trimis somaţii şi titluri executorii, ca şi cum am fi fost rău-platnici. Mai bine de şase luni a trebuit să le demonstrăm cu acte că nu avem datorii. Stresul a fost fantastic, până am reuşit! (Trimis de Ela)

– Greva fiscală. La fel ca mine, mulţi alţii s-au săturat să fie furaţi şi minţiţi cu atâta neruşinare de către stat. (Trimis de Dan)

– De acord. Să nu mai dăm la stat! Să-şi restructureze aparatul birocratic, să ajungă cu evidenţele la zi şi după aceea să emită somaţii.  (Trimis de Cristian)

– Trebuie să păstrăm linişte! Măi, oameni buni, nu vă mai răciţi gurile degeaba! Dacă Guvernul ne-a luat bani cu forţa prin impozitul minim, despre ce mai vorbim? Ori mergem în altă ţară, ori facem ceva! (Trimis de iulian)

– Le dăm vize. Păi, să emigreze Guvernul. Le dăm şi vize, da‘ să plece! (Trimis de Fraierul plateste)

– Cercul vicios. Noi cum ar trebui să procedăm atunci când avem de încasat facturi de zeci de mii de lei de la primării, care sunt tot organe de stat? Ei ne duc cu vorba că nu au banii, iar noi dăm faliment, pentru că nu avem bani ca să ne plătim datoriile pe care le avem tot la ei, adică la Faimosul Stat. (Trimis de ISIS)

– La tribunal! Legea spune ca statul o să vă returneze cândva TVA-ul, după ce depuneţi cerere, dovezi şi vine un inspector să verifice. În cel mai bun caz, o să fiţi informaţi că la anul vi se face o deducere de-atât şi-atât. Pentru cei care nu poartă pantalonii de pomană: după inspecţie şi confirmarea sumei, depuneţi o cerere (înregistrată) ca în 60 de zile să vi se depună suma în cont. Cum precis nu-i veţi primi, deschideţi acţiune în instanţă şi solicitaţi restituirea sumelor, cu măsura sechestrului asigurător. Instanţa nu poate refuza cererea. Le blocaţi toate conturile bancare! Un singur proces de-ăsta în fiecare judeţ, şi pot ANAF-ul şi MF-ul să se spânzure pentru următorii 2-3 ani. Iar până se termină procesul, nici măcar nu sunteţi obligaţi să vă plătiţi datoriile la stat. Spor la muncă! (Trimis de Pope Iulian)

OFSAID

NECOPT Sper ca nici New Yorkul, nici compania Apple să nu fie geloase pe mărul Greenopolis de la Expoziţia Mondială de la Shanghai.
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, îngrijorat că pavilionul nostru (de forma unui măr uriaş) de la Expo Shanghai 2010 îi va face pe americani să pălească de invidie.

MILKA Toate gospodăriile din România vor avea semnal TV digital în 2012.
Zicea Gabriel Sandu, ministrul comunicaţiilor. (În vremea asta, marmota învelea ciocolata în staniol.) Şi or să strângă ţăranii semnalul digital în putini şi damigene, să aibă de sărbători.

MEDIEVAL Se constituie în persoane cărora condiţia educaţională, profesională şi materială, poziţia socială le conferă statutul unor repere, unor etaloane pentru ceilalţi membri ai societăţii.
Astfel motiva Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia de arestare preventivă a numiţilor Căşuneanu Costel, Locic Marius şi Costiniu Florin (azi, eliberaţi), persoane notorii: lăsarea lor în libertate ar prezenta „un pericol concret pentru ordinea publică“, poporul putând percepe aceasta drept o legitimare a faptelor de care sunt învinuiţi. La aşa o filosofie a justiţiei, ce să ne mai încurcăm cu prevalenţa dreptului şi a drepturilor celor trei în cauză, oricine ar fi ei. Aşteptăm, ca urmare, din zi în zi, să fie reînviate în uralele poporului: denunţul public, delaţiunea anonimă, fişele de cadre, moartea civilă, bătaia la tălpi, lapidarea şi, în fine, ţepele de la Universitate. La o adică, facem şi-un referendum, ca să nu mai fie discuţii.