Problema nu e lipsa de oportunități, spune el. Problema e India.

“Oricare investiție mare nu este transparentă”, spune Piramal.

Dilema sa este un semn de îngrijorare pentru India. Cu o țară afundată în corupție, birocrație stufoasă și politici neclare și în continuă schimbare ale guvernului, mulți din cei care și-au făcut averi de miliarde acolo spun acum că poate e timpul să părăsească India. Este mai ușor să faci afaceri în altă parte.

În luna mai din 2011, compania din domeniul asistenței medicale a lui Piramal și-a vândut divizia de medicamente gigantului american Abbott Laboratories pentru suma de 3,8 miliarde dolari. Piramal, un bărbat înalt într-o țară în care prosperitatea se măsoară prin circumferință, a fost dornic să-și facă muntele de bani prin muncă. A vrut să-și extindă una din uzinele chimice, dar i s-a spus că aceasta ar putea dura cinci ani.

“Aceeași uzină ar putea fi gata în doi ani în China”, spune el. “Iubesc India, dar clienții nu au de gând să aștepte”.

India, care încă strălucește prin creșterea ei economică relativ rapidă, în ciuda problemelor economiei mondiale, ar putea fi un magnet pentru capital. În schimb, din 2010, sumele de bani pe care magnații indieni le-au investit în afara țării le-au depășit pe cele investite de străini în India, potrivit datelor furnizate de banca centrală.

În parte, acest lucru reflectă încrederea și aptitudinile companiilor indiene mature și actuala stare de rău la nivelul economiei globale și a piețelor financiare. Dar, de asemenea, reflectă probleme adânci acasă, în India.

Marile corporații din India ar putea avea cantități uriașe de cash, dar eșecul de a investi banii intern reprezintă o veste proastă pentru o țară în curs de dezvoltare care are nevoie de capital pentru a-și construi șosele, centrale electrice și depozite de alimente care ar putea ajuta sute de milioane de oameni să se ridice din sărăcie.

Frustrarea elitei oamenilor de afaceri indieni în ceea ce privește corupția, blocajul politic, procesul de aprobare gripat, reglementări contradictorii, lipsa de acces la resursele naturale și bătălia pentru achiziția de terenuri – alegând câteva din plângerile principale – a ajuns la un nivel la care probabil nu s-a auzit de când India și-a început liberalizarea economiei la începutul anilor ’90.

“Dacă ești un om de afaceri cinstit în India, este foarte dificil să începi o afacere în orice domeniu”, spune Jamshyd Godrej, președintele gigantului din domeniul manufacturii Godrej & Boyce.
Banii magnaților merg în afara Indiei, din cauza corupției
În 2008, străinii au pompat 33 miliarde de dolari prin investiții directe în India, de două ori mai mult decât au investit indienii în afara țării. Din 2010, tendința s-a inversat – Indienii au investit 40 miliarde de dolari peste graniță, de două ori mai mult decât au investit străinii în India, iar tendința a continuat și în 2011.
Mai există un element, nerostit printre toate plângerile. În măsura în care afacerile din India încearcă să se debaraseze de corupție, unele dintre căile vechi și murdare de a face diferite lucruri sunt perturbate, înghețând birocrația deja glacială a Indiei, spun unii lideri de business.
Scandalurile pentru punerea în scenă a Jocurilor Commenwealth, escrocheria cu casele destinate văduvelor de război și licitațiile neregulate pentru atribuirea spectrului pentru telefoanele mobile au costat țara miliarde și au trimis parlamentari și chiar un ministru la închisoare.
Cu indienii aflați în greve obositoare încontinuu, zeci de mii de protestatari din clasa de mijloc au ieșit în stradă și au împins proiectul unei legi anti-corupție spre dezbaterea parlamentară.
Oțelarii nu pot obține suficient minereu de fier, deoarece un scandal uriaș la minele din statul sudic Karnataka a determinat instanța să închidă minele ilegale, care reprezintă o cincime din producția de minereu din țară.
Birocrații, chiar și cei onești, sunt speriați să nu fie pedepsiți și refuză să ia măsurile necesare.
Căutat pentru parteneriate
Piramal nu are o lipsă de patriotism. Fiecare cameră din biroul său executiv este numită după un erou indian: Arjuna – cel mai curat, Dhananjay – strângatorul și stăpânul averii. De asemenea, pe un perete este inscripționat un citat din Upanișade. Biroul său se află într-n parc de birouri de un milion de metri pătrați construit de familia sa în Mumbai.
Miliardarul indian a avut voința și mijloacele pentru a construi centrale eletrice și drumuri. În schimb, cea mai mare investiție a grupului Piramal de până în prezent a fost într-un parc de birouri pentru închiriat – cel al filialei din India a gigantului britanic din domeniul telecom Vodafone Plc.
Din luna septembrie, de când a încasat prima tranșă din cele 2,2 miliarde de dolari de la Abbott, telefonul a început să sune.
“Deoarece lumea știa că noi avem bani, am avut mulți oameni care s-au apropiat de noi pentru a intra împreună în proiecte de infrastructură. Oamenii aceștia nu aveau nicio experiență și nici cunoștințe sau un istoric de a fi desfășurat o afacere în vreun domeniu. Și totuși ei veneau la noi și ne spuneau că noi avem licențele și aprobările. Acest lucru nu suna bine și nici nu mirosea bine”, spune Piramal.
În fiecare zi, ei s-au perindat prin biroul său: un bancher de investiții care s-a decis să construiască o uzină electrică de 500 de megawați, un comerciant de cărbuni asigurat cu o alocare de cărbune de la guvern, câțiva mineri cu pretenții modeste care promiteau pământ, licențe și finanțare etc.
“Ei au numit politicieni importanți cu care avea legături strânse. Lucrul ăsta nu mi-a sunat bine. Evident că sunt lucruri care au pătruns în sistem”, spune el.
Infrastructura care mănâncă averea
Piramal s-a uitat de asemenea să investească în inginerie și servicii pentru companiile din infrastructură, dar nu a făcut sens din cauza înregistrărilor contabile.
“Nu am putut găsi nimic. Lumea a devenit lacomă. În dorința lor de a obține evaluări bune, ei au apelat la, dacă pot spune așa, contabilitate creativă”, explică Piramal.
Astăzi, companiile indiene din infrastructură sunt cunoscute ca mari distrugătoare de bogăție
“Investițiile în infrastructură au devenit de neatins, o cale sigură de a pierde bani”, spune Jagannad Thunuguntla, șeful cercetării de la SMC Global Securities. El a calculat că patru din companiile de top din infrastructură – GMR Infrastructure, GVK Power and Infrastructure, Lanco Infratech and Punj Lloyd – și-au pierdut peste 80% din valoare din 2007 încoace. A cincea companie importantă din domeniu, Lars & Toubro valorează acum 50% mai puțin.
Ambiții mari în farma
Piramal poate a evitat un glonț vânzând către Abbott, dar acționarii din Piramal Healtcare nu sunt fericiți. În ciuda unui dividend special de 600 milioane de dolari și a posibilității de răscumpărare a acțiunilor, prețul acțiunilor s-a scufundat de când tranzacția cu Abbott a fost anunțată pe 21 mai anul trecut. Ei vor să vadă cashul de la Abbott deblocat pentru a-l face productiv. În schimb, cea mai mare parte din acesta se află în depozite la termen.
Miliardarul indian spune că dorește cu adevărat să conducă compania farmaceutică și să fie prima companie indiană care descoperă un medicament de clasă mondială, în ciuda faptului că face destui bani din telecom, servicii financiare și imobiliare. El a plănuit să vândă în câțiva ani 5,5% din pachetul deținut la Vodafone Essar, pentru suma de 640 milioane de dolari.
De asemenea, el a lansat Piramal Capital, pentru a acorda împrumuturi pentru domeniul imobiliar și al infrastructurii, și a cheltuit circa 50 milioane de dolari pentru a achiziționa IndiaReit, o companie de investiții în imobiliare.
Planuri de dezvoltare în afara Indiei
Între timp, gândurile sale s-au întors la Boston, unde a înființat IndUS Growth Partners cu un profesor de la Harvard Business School pentru a analiza oportunitățile de cumpărare în SUA, în domenii precum securitate, servicii financiare și biotehnologie. Totodată, el spune că plănuiește încă să cheltuiască peste un milliard de dolari pentru achiziții în biotehnologie în America de Nord și Europa.
“India a mers mai mult către capitalism decât spre socialism. Acum cred că noi mergem înapoi. Capitalismul a venit cu un exces prea mare. Nivelurile corupției au ajuns la extrem”, declară miliardarul, adăugând că va anunța prima achiziție din afara Indiei în luna martie 2012.