UPDATE: acțiunile Rompetrol au fost suspendate de la tranzacționare

Potrivit surselor EraNews, rafinăria amintită este una din principalele mize ale chinezilor de la CEFC în parteneriatul cu kazahii.

Ofițerii de poliție judiciară ai DIICOT vor merge astăzi la Năvodari, la sediul Rompetrol Rafinare, pentru le aduce la cunoștință oficialilor companiei instituirea măsurii sechestrului pe active ale societății care deține și rafinăria Petromidia, au declarat pentru EraNews surse judiciare. 

Reprezentanții KMG Internațional declarau anul trecut pentru Capital că deși litigiul cu statul român a fost încheiat în urmă cu mai bine de doi ani, mai multe active ale companiei Rompetrol Rafinare au rămas sub sechestrul asigurator instituit în 2010.

Citiți și: Sechestrul "uitat" din afacerea Rompetrol

La începutul lunii septembrie 2010, în contul emisiunii de obligațiuni, statul român a pus sechestru asigurător pe mai multe active ale companiei după ce kazahii au plătit statului doar 54 milioane de euro din creanța moștenită de la Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol, care se ridica la 570 milioane de euro. În contul acestora, grupul a plătit în cei 7 ani dobânzi totala circa 250 milioane de dolari. În același timp, obligațiunile nerăscumpărate la scadență au fost convertite în acțiuni în favoarea statului român în acord cu prevederile legale.

„Sechestru activelor a reprezentat o măsură de precauție. Procesul a fost finalizat în februarie-martie 2013, imediat după memorandum și nu mai există bază legală pentru menținerea lui“, declara, anul trecut, într-un interviu acordat revistei Capital Azamat Zhangulov, vicepreședinte senior al KMG Internațional.

Citiți și: CEFC preia fostul grup Rompetrol. Chinezii își asumă obligații în UE și investiții în România

 „Vom lucra împreună cu Ministerul Finanțelor în vederea ridicării sechestrului, care nu ar trebui să reprezinte o problemă ținând cont că activele sunt imobile. Nu poți muta rafinăria altundeva, rămâne acolo unde este acum“, spunea Zhangulov, precizând că statul român nu are niciun beneficiu de pe urma acestui fapt.

„Din punctul de vedere al companiei, am avut de suferit de pe urma acestui sechestru pentru că nu am putut folosi activele ca și gaj pentru a demara investiții noi. Ni se pare un pic ciudat. Pe de o parte, guvernul ne cere să demarăm investiții pentru a crea noi locuri de muncă, pe de altă parte suntem limitați în materie de active pe care le putem folosi drept gaj pentru a obține finanțare și a demara noi investiții. Nu putem înțelege pe deplin această poziție“, ne-a declarat vicepreședintele grupului.

Potrivit acestuia, operațiunile rafinăriei nu sunt afectate de sechestru, însă afectează alte lucruri mici care sunt importante pentru angajați. Întrebat la ce valoare se ridică „pierderile“ menținerii sechestrului, Azamat Zhangulov a menționat că nu au fost făcute calcule însă „noi suntem limitați în capacitatea noastră de a atrage noi finanțări, pentru că nu ne putem folosi activele ca garanție pentru noile investiții, iar acest aspect este unul foarte ciudat pentru noi“. El a dat ca exemplu câteva zeci de mașini ale companiei aflate în proprietatea rafinăriei care au fost încredințate angajaților, dar aceștia nu pot să le achiziționeze, să le vândă sau să le repare.

„Am mai avut ceva probleme în urmă cu mulți ani când unii angajați și-au cumpărat apartamentele alocate anterior de companie. Sunt puține apartamente, dar chiar și așa acești oameni nu le pot folosi“, oferă un alt exemplu reprezentantul KMG Internațional. Totodată, el spune că mai există sechestru pe unele active nesemnificative, instalații vechi, care nu pot fi scoase de pe platformă pentru a curăța zona. „Pentru mine, aceste lucruri mici care puțin câte puțin afectează activitatea, mă îngrijorează. Nu este normal să nu îți poți controla activele.“

Mai multe detalii pot fi citite aici