Digi România și Adrian Tomșa preiau Telekom România Mobile

Digi România, deținută de Zoltan Teszari, împreună cu o companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa, care deține Prima TV, au semnat un acord de principiu pentru achiziționarea operatorului de telefonie mobilă Telekom România Mobile.

Tranzacția se va realiza prin intermediul unui vehicul de investiții, West Network Invest S.R.L., deținut majoritar de Digi și minoritar de Clever Media, grup deținut de Tomșa.

În prezent, Consiliul Concurenței nu a primit o notificare oficială privind această tranzacție, dar se așteaptă ca aceasta să fie depusă în următoarele săptămâni. De asemenea, tranzacția necesită și o aprobare de securitate națională.

Conform unui anunț publicat la bursă, încheierea tranzacției este condiționată de mai multe aspecte, inclusiv finalizarea analizei de due diligence, obținerea aprobărilor necesare de la autoritățile competente și finalizarea documentației aferente.

În cazul în care tranzacția va fi finalizată, Telekom România Mobile va continua să opereze ca un operator independent de telecomunicații pe piață.

„Acorduri încheiate de Digi Romania S.A. (denumită anterior RCS & RDS S.A.), filiala din România a Societății. Societatea informează piața că, în data de 27 mai 2024, Digi Romania S.A. („Digi”) a încheiat un acord de principiu privind principalii termeni și condiții pentru achiziționarea de către West Network Invest S.R.L, un vehicul investițional deținut majoritar de către Digi și minoritar de către grupul Clever Media, a unei dețineri de 99,9999994% din capitalul social al Telekom Romania Mobile Communications S.A. („Telekom Romania Mobile”) de la Hellenic Telecommunications Organization S.A. („Tranzacția”)”, se arată într-un anunț publicat la Bursă.

Logo-ul Telekom

Implicațiile tranzacției în piața de telecomunicații

Hellenic Telecommunications Organization S.A., actualul deținător majoritar al Telekom România Mobile, a semnat anterior un memorandum pentru vânzarea acestei companii către o firmă controlată de Adrian Tomșa. Conform informațiilor disponibile, există discuții conform cărora Tomșa ar putea obține finanțare de la RCS&RDS, companie deținută de Zoltan Teszari, pentru această tranzacție.

Adrian Tomșa deține 90% din Clever Media Network, care administrează posturile Look, Prima TV, Agro TV și Profit TV. Tomșa mai deține și 49,62% din eAd Interactive, firma care a achiziționat drepturile TV pentru Liga 1 până în 2024.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat că instituția monitorizează tranzacția și analizează sursa finanțării. Acesta a subliniat importanța păstrării a patru jucători pe piața telecomunicațiilor și a exprimat preferința ca Telekom să rămână un operator viabil. Consiliul va analiza dacă investitorul are capacitatea financiară de a asigura funcționarea și stabilizarea Telekom.

Chirițoiu a subliniat că utilizarea comună a resurselor și accesul reciproc la infrastructură sunt aspecte pozitive, dar analiza tranzacției va depinde de sursa finanțării și de beneficiarul final al acesteia. Dacă finanțarea provine de la un competitor existent pe piață, analiza Consiliului Concurenței se va modifica în consecință.