Diaspora românească face jocurile la alegerile prezidențiale și europarlamentare din țară, dar acum poate da o nouă lovitură. Ar putea ajuta un român să fie primar într-un oraș din Germania.

Este vorba despre Octavian Ursu care a plecat din țară în 1990 și s-a angajat la Filarmonica din Görlitz. Mai târziu a intrat în Uniunea Creștin-Democrată, ulterior în legislativul din Saxonia, iar acum luptă pentru primăria orașului Görlitz.

Ursu a punctat foarte bine în primul tu al alegerilor locale din 26 mai. A primit 30,3% din voturi, rezultat cu care s-a clasat al doilea, după candidatul Alternativei pentru Germania (AfD), Sebastian Wippel, votat de 36,4% din alegători. Dacă reprezentantul AfD va câștiga, atunci Görlitz va deveni primul oraș german cu un primar din rândurile populiștilor de dreapta.

Octavian Ursu are însă șanse bune să câștige. Va fi o coaliție anti AfD a celorlalte partide. Românul a primit susținere neașteptată și de la celebrități din lumea filmului și culturii din Germania și din afara țării. Aceștia au semnat o scrisoare deschisă în care au făcut apel la populația din Görlitz să voteze împotriva urii și ostilității, a izolării și discordiei.

Petiția a fost semnată, printre alții, de cunoscutul regizor britanic de teatru și film Stephen Daldry („Billy Elliot – I Will Dance”), nominalizat la Oscar, de actorii Burghart Klaußner („Das Weiße Band”), Jana Pallaske („Inglourious Basterds”) și Volker Bruch („Babylon Berlin”), precum și de autorii Daniel Kehlmann („Die Vermessung der Welt”) și Bernhard Schlink („Der Vorleser”/ „The Reader”/”Cititorul”). AfD nu este pomenită nominal în acest apel, dar oamenii sunt îndemnați să aleagă cu înțelepciune!

Industria filmului este o sursă importantă de venit pentru acest oraș din estul Germaniei, după ce mai multe pelicule faimoase au fost realizate la Görlitz, supranumit „Görliwood”: „The Grand Budapest Hotel”, „Inglorious Basterds” sau „Monuments Men”. Nu se poate anticipa impactul pe care un primar AfD l-ar putea avea asupra viitoarelor producții internaționale la Görlitz, având în vedere că această formațiune se pronunță adesea împotriva străinilor.

Octavian Ursu, de la CDU, ar putea beneficia de sprijinul candidatei ecologiste Franziska Schubert, care s-a plasat pe locul trei în primul tur (27,9%) și care a anunțat că a purtat discuții cu Ursu. Mai mult, și Partidul Stângii/Die Linke ar urma să-l sprijine pe Ursu, formațiunea care a ocupat locul patru (5,5%) în primul tur de scrutiny, anunță dw.com.