Doar 57% din mall-urile anunţate în Bucureşti pentru anul 2009 au fost finalizate şi numai 13% au fost deschise în ţară. În Capitală au fost inaugurate trei centre comerciale în suprafaţă totală de 157.500 mp, iar în ţară cinci mall-uri care au adăugat la stocul existent încă 70.000 mp, potrivit unei analize realizate de Colliers International.

În urmă cu un an, mai mult de 20 de proiecte au fost anunţate spre livrare în Bucureşti şi în ţară, cu un total de 835.000 mp închiriabili (274.000 mp în Bucureşti şi 561.000 în ţară).

„Din cauza scăderii încrederii consumatorului final şi implicit a retailerilor, dar şi pe fondul imposibilităţii obţinerii de finanţare pentru multe proiecte, în Bucureşti au fost livrate trei centre comerciale noi – Militari Shopping Center, Grand Arena şi Cotroceni Park – şi o extensie a mall-ului Plaza Romania, adăugând în total 157.500 mp stocului existent“, explică autorii raportului.

În ţară au fost finalizate centrele comerciale dezvoltate de GTC în Suceava şi Piatra Neamţ, sub brandul Galleria, Era Oradea şi extensiile European Retail Park Focşani şi Iulius  Timişoara care au adus pe piaţă un total de aproximativ 70.000 mp. 

În studiul realizat de Colliers s-au analizat livrările de spaţii în centre comerciale şi galerii cu o suprafaţă de minim 7.000 mp, fără hypermarket-uri sau big box-uri incluse în această suprafaţă.

Amânări cu efect benefic

Diferenţa mare între planuri şi realitate are un un efect benefic asupra pieţei, potrivit consultanţilor Colliers, deoarece s-ar fi creat un dezechilibru major în ceea ce priveşte cererea şi oferta de spaţii comerciale, mai ales în oraşele cu mai puţin de 300.000 de locuitori.

Acelaşi fenomen este aşteptat să aibă loc şi în acest an, cănd  se  estimează livrarea a şase proiecte însumând 126.000 mp, dintre care două proiecte în Capitală.

„În ceea ce priveşte cele şase centre anunţate pentru livrare în 2010, este posibil să asistăm la întârzieri pentru câteva dintre ele. Pe de altă parte, este posibil ca o parte dintre centrele comerciale ale căror lucrări au fost oprite la început de 2009, să îşi reia construcţia în cursul acestui an. Este puţin probabil să vedem şi alte livrări în 2010 în afara celor deja anunţate oficial”, a declarat Georgiana Andrei, directorul diviziei de retail din cadrul Colliers.