Potrivit declaraţiilor sale, acesta a participat la o schemă complexă de infracţiuni silvice.

Călin Bâlc a vorbit, într-un interviu pentru Neuer Weg, despre cum se împărţea mita, o parte din bani revenindu-i lui, iar restul se duceau la director şi la politruci, dar şi în campaniile electorale PSD şi PNL.

"Am făcut și eu parte din ceea ce se numește a "mafia lemnului". Nu am nimic de ascuns. Am făcut și eu parte din asta. La început nu mi s-a să părut așa extraordinar. Mici furtișaguri au început deja după Revoluție. Toți am pus în buzunar. Am fost părtaș. După o vreme, nu am mai suportat. La început se fura mai puțin. Dar apoi se venea deja cu pretenţii cu zeci de mii de euro", a spus Călin Bâlc.

Acesta a mai adăugat că superiorii îi cereau prin infracţiunile pe care le făcea să ajute financiar campania electorala a unui anumit partid. Cât despre legătura cu austriecii de la Holzindustrie, fostul şef de district silvic a spus că a fost mituit de reprezentanntul acestei firme pentru a da lemn în plus.

"Am fost abordat și plătit, mituit, de Holzindustrie Schweighofer ca să dau lemn în plus faţă de cantitatea prevăzută în aviz. Mita era de aproximativ 150 de lei pe metru cub. Banii mi-i dădea în mână. În unele situații vorbea și direct cu pădurarul și cu un anume inginer responsabil cu probleme de pază. Banii trebuia să-i împart. Îmi luam partea mea, apoi trimiteam o parte în sus, până la director și apoi ajungea la politruci", a mai explicat acesta.

În urma autodenunţului său la DNA, a fost arestat Directorul Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, cel care s-a ales cu o condamnare cu suspendare. Iar după declaraţiile făcute în faţa anchetatorilor, Bâlc, tatăl său şi alţi pădurari au fost supuşi unui şir de controale venite de la Ministerul Pădurilor, condus în acea perioadă de Lucia Varga. Bâlc a spus că era vorba de o răzbunare, pentru că acele controale erau iniţiate de cei denunţaţi. Din acest motiv, a fost nevoit să plece din România şi s-a stabilit în Germania.

Călin Bâlc a fost fost sef de district silvic, din cadrul Ocolului Silvic Gilău, Directia Silvica Cluj, între anii 2003 şi 2013.

SURSA: B1.RO