La PSD se vorbește pe voce scăzută despre ”statul paralel” al Vioricăi Dăncilă, adică despre garda pretoriană pe care a adus-o la Palatul Victoria și care o sfătuiește în luarea deciziilor, relatează Europa Liberă.

Înainte de a prelua președinția interimară a PSD, Viorica Dăncilă și-a făcut un stat în stat la Guvern, reînființând cancelaria primului-ministru, care are o colecție de personaje fără profil public, cvasinecunoscute, obișnuiți ai cercurilor de decizie, specializați în relații externe, unii dintre ei chiar din timpul comunismului. Aceștia sunt oamenii cu cea mai mare influență asupra Vioricăi Dăncilă, despre care membrii PSD spun că au fost trimiși în misiuni de Adrian Năstase și Victor Ponta, însă abia acum, în epoca Dăncilă, au fost scoși în față și asumați public pe post de sfetnici, nu de taină, ci membri ai Cancelariei – garda pretoriană a șefei Guvernului.

Cine se află în spatele premierului de fapt: un promotor al relațiilor strânse cu China, un general ajuns în Guvern direct de la Direcția de informații a MapN, un responsabil cu import-exportul la Petrom încă din anii 90, cu stagii la Petromservice-ul lui S.O. Vântu și GSP, compania cu contracte de stat în Rusia, un misterios om de afaceri, care a lăsat sportul pentru afaceri cu Rusia via SUA. Aceștia sunt oamenii care îi pun pe masă Vioricăi Dăncilă sfaturile și deciziile.

Printre personajele menționate de Europa Liberă se numără Costin Mihalache, care este și cel mai important dealtfel. Viorica Dăncilă i-a dat titlul de ministru, ca șef al cancelariei. Mihalache îi face agenda, îi stabilește întâlnirile și, potrivit fișei de post, o ajută pe Dăncilă să-și denumească prioritățile strategice. Mihalache a plecat de la Guvern odată cu Victor Ponta, în 2015, și a fost readus de Viorica Dăncilă în 2018. Între timp însă, Mihalache a condus Agenția Domeniilor Statului și a fost membru în conducerea unor companii strategice de stat, de resurse și infrastructură – Transgaz, Transelectrica, CFR, CNAIR.