Programul purta numele „Proiectul Ghostbusters”. Un purtător de cuvânt al Meta susține că aceste acuzații sunt „fără temei” și „irelevante”.

În august 2023, Meta s-a lăudat cu o cotă de aproximativ 65% din toate vizitele site-urilor de social media din SUA, potrivit datelor Statista. Familia combinată de aplicații Meta, care include WhatsApp și Messenger, pe lângă Facebook și Instagram, se lăuda cu aproape patru miliarde de utilizatori activi, lunar, în decembrie 2023.

În 2016, Facebook căuta modalități de a colecta și mai multe informații

De la miliardele sale de utilizatori, platforma colectează o mulțime de informații, inclusiv date legate de activitatea utilizatorilor pe platformă, precum și informații despre aplicații, browser și dispozitiv.

Dar, în 2016, Facebook căuta modalități de a colecta și mai multe informații, în special din aplicații pe care nu le deținea, scrie TheStreet.

Proiectul Ghostbusters a fost lansat „la cererea” lui Mark Zuckerberg

Platforma respectivă a lansat la acea vreme un proiect denumit „Proiect Ghostbusters” care folosea o metodă de atac cibernetic numită „SSL man-in-the-middle” pentru a intercepta și decripta traficul de analiză protejat prin SSL al Snapchat, mai târziu al YouTube și Amazon, pentru a informa Facebook”, conform documentelor instanței prezentate pentru prima dată săptămâna trecută.

Mark Zuckerberg
SURSA FOTO: Dreamstime

Documentele susțin că programul a fost lansat „la cererea” CEO-ului Meta, Mark Zuckerberg. Totul s-a realizat prin Onavo, o aplicație VPN pe care Facebook a achiziționat-o în 2013, înainte de a fi închisă în 2019. VPN sau o rețea virtuală privată (Virtual Private Network) este o conexiune criptată și securizată la o altă rețea decât cea în care te afli, realizată prin intermediul internetului.

Cum au ieșit la lumină informațiile privind Proiectul Ghostbusters

Documentele legale, parte a procesului antitrust Klein vs. Meta, care a fost deschis în 2020, includ mai multe e-mailuri de la directorii Meta, inclusiv de la Zuckerberg. Aceștia susțineau că proiectul Ghostbusters, pe lângă faptul că este anticoncurențial, a constituit o încălcare flagrantă a Legii privind interceptarea convorbirilor.

Proiectul a început când Zuckerberg a trimis un e-mail către trei directori.

Ordin direct de la Zuckerberg: „trebuie să vă dați seama cum să faceți acest lucru”

„De câte ori cineva pune o întrebare despre Snapchat, răspunsul este de obicei că, deoarece traficul lor este criptat, nu avem analize despre ei”, se plângea Zuckerberg în e-mail. Și continua, „Având în vedere cât de repede cresc, este important să găsim o nouă modalitate de a obține analize fiabile despre ele. Poate că trebuie să facem panouri sau să avem un software personalizat. Ar trebui să vă dați seama cum să faceți acest lucru”.

Javier Olivan, actualul Chief Operating Officer al Meta, a răspuns la mesajul lui Zuckerberg cu o sugestie: aceea de a plăti utilizatorii să „instaleze un program foarte greu” care ar putea îndeplini acest obiectiv.

Facebook a lansat proiectul Facebook Research în 2016, plătind utilizatorilor până la 20 de dolari lunar pentru a instala aplicația de urmărire. Aplicația a fost închisă în 2019, în urma unor informații care au dezvăluit domeniul de aplicare a proiectului.

Facebook, Instagram, retele de socializare, meta
SURSA FOTO: Pexels

Un document separat susține că, în doar câteva ore, șefii Facebook au creat un grup de lucru care să facă tot ce le-a cerut Zuckerberg. Ulterior, au extins programul și la YouTube și Amazon Analytics. Potrivit documentelor, acel grup de lucru era alcătuit dintr-o echipă de directori și 41 de avocați.

În 2016, șeful echipei Onavo i-a trimis lui Zuckerberg o notă, explicând că Facebook are acum „capacitatea de a măsura activitatea detaliată în aplicație”, ca urmare a „analizării analizelor Snapchat colectate de la participanții stimulați prin acest program”.

Meta neagă acuzațiile

Un purtător de cuvânt al Meta a respins afirmațiile, declarând: „Nu e nimic nou aici. Această problemă a fost raportată cu ani în urmă. Afirmațiile reclamanților sunt fără temei și complet irelevante pentru caz”.

Potrivit lui Kint, documentele conțin, totuși, informații redactate anterior, inclusiv organizarea și dimensiunea grupului de lucru care vizează spargerea analizelor Snap – create la cererea lui Zuckerberg – precum și numele proiectului.

Șefii Meta se contrazic pe ei înșiși

În această informație redactată anterior este inclusă o acuzație conform căreia „directorii Meta de la cel mai înalt nivel au considerat că programul este un coșmar legal, tehnic și de securitate”.

Kint a spus într-o postare pe X că această informație este „în contradicție” cu ceea ce pretinde Meta.

Meta a contestat afirmațiile, pretinzând că nu a comis nicio infracțiune în temeiul Legii privind interceptarea convorbirilor, care interzice interceptarea „neconsensuală” a informațiilor. Meta a susținut că ”a obținut consimțământul utilizatorului” pentru a participa la proiect.