Statul cheltuieşte pentru un micuţ aflat într-un cămin de copii din Sectorul 2 din Bucureşti mai mult de 60 de milioane de lei vechi pe lună. 80% din bani alocaţi de primărie de la bugetul local se duc pe salariile angajaţilor centrului, care găzduieşte doar şapte copii.

Adăpostul pentru Copii Străzii „Dănilă Prepeleac”, aflat în administrarea Primăriei Sectorului 2 al Capitalei se dovedeşte mai luxos decât multe dintre creşele sau grădiniţele particulare, cel puţin din punctul de vedere al costurilor. Datele cuprinse în „Hotărârea privind stabilirea costului mediu anual pe copil protejat în sistemul rezidenţial de stat” publicată pe site-ul Primăriei Sectorului 2 arată că fiecare copil din căminul „Dănilă Prepeleac” are destinată,  în acest an, o sumă de 73.400 de lei.

4,2  miliarde de lei vechi pe an, salariile pentru întreţinerea a şapte copii

În total, chetuielile anuale se ridică la 513.683 de lei, pentru că respectivul centru găzduieşte, în acest an, atenţie!, şapte copii. Defalcat, din aceşti bani, 419.300 lei reprezintă cheltuieli de personal, iar restul sumei de împarte între chetuielile materiale şi asistenţa socială, 90.000 de lei şi respectiv 4.900 de lei. De reţinut că în aceşti bani nu intră întreţinerea sediului.

La un calcul simplu, întreţinerea lunară pentru fiecare copil din cei şapte aflaţi în cadrul Adăpostului pentru Copii Străzii „Dănilă Prepeleac” este de 6.115  lei, adică de patru ori şi jumătate mai mare decât salariul mediu net pe economie. Sau, pentru părinţii obişnuiţi cu tarifele în valută ale unor creşe sau grădiniţie private, 1.420 de euro pe lună. La un calcul la fel de simplu, 80% din această sumă se scurge în buzunarele angajaţilor, destinaţia fiind “cheltuieli de personal”. Aşadar, în medie, pe lună, din cei 6.115 de lei alocaţi lunar fiecărui copil, 4.800 de lei reprezintă salariile angajaţilor şi doar 1.200 de lei chetuielile materiale şi asistenţa socială.

Costurile diferă

Situaţia nu este identică  în toate centrele de plasament din Bucureşti, chiar dacă sumele sunt exorbitante şi în alte cazuri. Spre exemplu, în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgenţă „Cireşarii”, din acelaşi sector, unde sunt găzduiţi 14 copii, cheltuielile lunare pentru fiecare în parte sunt de doar 4.305 de lei. Cheltuielile totale anuale sunt aici de 723.200 de lei, din care 72%  revin angajaţilor, respectiv 524.000 de lei. Restul se împart între cheltuielilor materiale şi cele de asistenţă socială.

Deocamdată, toată lumea tace

Capital.ro a solicitat iniţial conducerii centrului permisiunea de a avea acces în interior, pentru a vedea condiţiile în care trăiesc copiii cărora statul le alocă acele sume şi ce servicii li se oferă, dar reporterul a fost refuzat pe motiv că centrul este în carantină. Şeful centrului a refuzat să dea o explicaţie a sumelor sau să ne spună câţi angajaţi sunt în centru, pe motiv că nu poate vorbi fără acceptul primăriei.

La fel şi Direcţia de Protecţie a Copilului din Primărie. Serviciul de presă al instituţiei nu ne-a răspuns la solicitare, deşi ea a fost trimisă încă de săptămâna trecută. Primarul sectorul 2, Neculai Onţanu, nu a putut fi contactat. Vă vom preciza poziţia autorităţilor, imediat ce va fi disponibilă.

Vedeţi aici costurile medii suportate de Primăria Sectorului 2 pentru copii