În timp ce partenerii bavarezi ai cancelarului Angela Merkel sprijină ideea, liberalii o resping. Ministrul economiei, Philipp Rosler, membru al partidului liberal FDP, avertizează că adoptarea unei taxe numai pentru autovehiculele străine ‘nu este viabilă’ şi contravine legislaţiei europene, întrucât implică un tratament discriminatoriu.

Ministrul economiei i-a răspuns astfel liderului Uniunii Creştin-Sociale din Bavaria (CSU), Horst Seehofer, care condiţionează un eventual nou acord de colaborare guvernamentală cu cancelarul Angela Merkel, după alegerile din septembrie, de instituirea unei astfel de taxe.

De asemenea, opoziţia social-democrată şi Verzii consideră că iniţiativa liderului CSU este una populistă. Dar, acesta din urmă estimează că este nedrept ca germanii care călătoresc prin Europa să fie taxaţi pentru a circula pe autostrăzi, în timp ce europenii care vin în Germania să fie scutiţi de astfel de taxe.

Până în prezent, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) condusă de Angela Merkel şi industria auto au respins orice propunere de introducere a unor taxe de autostradă. Germania este una dintre puţinele ţări europene unde nu se percep taxe pentru accesul pe autostrăzi, excepţie făcând camioanele, care au început să fie taxate din anul 2005.
Sursa: Agerpres