Experții susțin că aceste vitamine ar putea fi inutile

Vitamine! Pentru cei care caută mereu altceva când vine vorba de sănătate, vitaminele gumate par soluția perfectă. Ar trebui să ofere toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie și, în plus, au un gust delicios.

Cu toate acestea, mulți experți în sănătate sunt de acord când vine vorba despre aceste suplimente. Ei susțin că, practic, sunt inutile când vine vorba de beneficiile aduse sănătății și nu sunt cel mai eficient mod de a obține nutrienții necesari.

Mai mult, se pare că există câteva dezavantaje despre care ar trebui să știți, înainte de a le cumpăra, potrivit Livestrong.

„Vitaminele gumate sunt ușor de digerat și pot fi absorbite mai eficient în organism”, spune dieteticianul Lauren O’Connor. „Dar nu ignorați un aspett esențial: multe dintre ele conțin zaharuri adăugate și ingrediente artificiale”, explică ea.

Avantajele vitaminelor gumate

1. Sunt mai ușor de luat

Mulți oameni au probleme cu înghițirea pastilelor, iar tabletele pot avea un miros și un gust neplăcut. Vitaminele gumate oferă o alternativă delicioasă, masticabilă. De aceea, copiii sunt cei mai atrași de acest tip de vitamine.

2. Sunt ușor de digerat

Se știe că sunt mai ușor de digerat decât pastilele sau tabletele. Acest lucru se datorează faptului că vitaminele gumate nu sunt făcute cu agenți de legare, ca vitaminele tradiționale, așa că este mai puțin probabil să vă dea peste cap stomacul.

Dezavantajele vitaminelor gumate

Iată care sunt cel mai mari dezavantaje ale vitaminelor gumate pe care trebuie să le cunoașteți.

1. Conțin zahăr

Sunt greu de absorbit de către organism datorită zahărului pe care îl conțin și care le dă acel gust atât de bun.

„Vitaminele gumate au rate slabe de absorbție datorită conținutului ridicat de zahăr, care poate interfera cu capacitatea organismului de a absorbi și folosi acești nutrienți.

Ca urmare, vitaminele gumate ar putea să nu fie eficiente în satisfacerea nevoilor organismului de vitamine și minerale, precum alte suplimente”, spune O’Connor.

2. Sunt concepute pentru copii care au nevoie de doze mai mici

Multi-vitaminele sunt și mai inutile și nu-și merită banii când vin sub formă de tablete gumate. Oricât de gustoase ar fi vitaminele gumate, probabil, nu vor face prea bine sănătății, întrucât oferă cantități mici din vitaminele de care avem nevoie.

„Acest tip de vitamine conține, de obicei, cantități mai mici de vitamine și minerale, deoarece sunt concepute pentru copii care au nevoie, de obicei, de doze mai mici din acești nutrienți”, explică ea.

3. Conținutul de vitamine este redus

„În esență, conținutul de vitamine din acest tip de multivitamine este mult redus, deoarece aceste suplimente sunt fabricate în cantități foarte mari”, explică dr. Anna Sherpa.

„Înseamnă includerea unei cantități foarte mici din fiecare vitamină, și nu producerea unor pastile cu concentrații mai mari dintr-una sau două vitamine. În consecință, nu conțin nicio vitamină în cantități semnificative, pentru a avea un efect vizibil asupra sănătății noastre”, subliniază ea.

4. Există un risc mai mare de supradozaj

Vitaminele gumate pot avea gust bun, dar ar trebui să aveți mare grijă.

„Este mai ușor să supradozezi vitaminele gumate, deoarece sunt ușor de mestecat și au gust de bomboane”, spune O’Connor. „Ar trebui să verificați întotdeauna eticheta”. Subliniază ea.

Vitaminele solubile în apă, cum ar fi vitamina C, se pot elimina prin urină, dar dacă luați un produs care conține vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi vitamina D, acestea se poate acumula în sistem în timp și pot cauza probleme”, adaugă ea.