Pentru ca Tăriceanu să aibă vreo șansă pentru a fi susținut atât de PSD, cât și de ALDE pentru prezidențiale, el trebuie să obțină un scor bun la europarlamentare. Iar atacurile au început și vin chiar din Europa, de la liderii ALDE.

Guy Verhofstadt și Matthijs van Miltenburg au criticat dur formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, după votul privind modificarea codurilor penale.

„Din păcate, situația din România se află în regres. Grupul ALDE a hotărât la începutul lui aprilie să excludă ALDE România. Ne așteptăm ca grupul să continue decizia și să îi exludă formal din mișcarea noastră, pe cât de rapid posibil”, a scris Guy Verhofstadt, pe Twitter.

„Un nou atac împotriva statului de drept în România; Camera Deputaților periclitează lupta împotriva corupției. Grupul ALDE din Parlamentul European ar trebui să explice clar ALDE România că au trecut o linie roșie! Este timpul acțiunii!”, a scris și Matthijs van Miltenburg pe Twitter.

Nici cei de la ALDE România nu au rămas datori și au transmis un mesaj ferm:

„@guyverhofstadt minte: Grupul ALDE din Parlamentul European nu a luat niciodată în considerare şi, evident, niciodată nu a decis să expulzeze ALDE România. Statutar, acest lucru nu s-ar putea întâmpla, atâta timp cât suntem membri ai Partidului ALDE. Ambiţia lui Verhofstadt pentru unele poziţii la nivel european nu justifică astfel de minciuni”, se arată într-o postare în limba engleză de pe contul de Twitter al ALDE România.