Bilanţul de la debutul epidemiei a depășit 35.800 de persoane infectate, din care 22.300 s-au vindecat, dar aproape 2.000 au decedat, mai exact 1.988. Până astăzi 823 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere, iar specialiștii consideră că este una dintre cauzele care au amplificat fenomenul de transmitere comunitară a coronavirusului.

Managerul Spitalului de Boli Infecționase din Timișoara a declarat că, din spitalul pe care în conduce, 5-6 pacienți pozitivi cu coronavirus se externează la cerere ca mai apoi să se întoarcă la spital. Totuși, situația nu este una deloc bună având în vedere că spitalul este plin.

”Nu mai au unde să se întoarcă, că spitalul este plin. Pleci pe răspunderea ta, dar nu știm dacă mai avem loc când vrei să vii.”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, Cristian Oancea.

A fost instalată o unitată mobilă ATI

Tot la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara se instalează o unitate mobilă de terapie intensivă cu 12 paturi echipată complet. În compartimentele dedicate COVID-19 ale spitalului nu mai sunt locuri, iar în prezent sunt tratate acolo doar cazurile medii și grave, iar cei cu forme ușoare sunt trimiși către spitalele suport.

În Timiș autoritățile medicale fac anchete epidemiologice detaliate pentru a clarifica situațiile din două localități – Făget și Gottlob -, unde au fost confirmate mai multe cazuri de infecție cu coronavirus aparent fără legătură între ele.

Pacienții externați la cerere au făcut dezastru

Acum câteva zile, DSP Dâmbovița a trimis un comunicat de presă prin care aduce în atenția publicului că există şase focare familiale active cu un total de 26 de cazuri de COVID-19, ca urmare a cererii de externare sau a refuzului internării din partea persoanelor pozitive.

“Judeţul Dâmboviţa se confruntă în ultimele două săptămâni cu o creştere a numărului de cazuri SARS-CoV-2 pozitive, pe fondul: relaxării măsurilor restrictive instituite în perioada stării de urgenţă în diferite sectoare de activitate; existenţei unui număr mare de focare de colectivitate; (…) deciziei personale a pacienţilor internaţi de a se externa la cerere sau a persoanelor pozitive care refuză internarea şi care rămân în familie/comunitate, decizie care a generat până acum un număr de şase focare de familie active, totalizând 26 cazuri pozitive”, se arată în comunicatul remis de DSP Dâmboviţa.

Sursa foto: INQUAM/Octav Ganea