Procedura de mediere, obligatorie. În caz contrar, amenzi pentru funcționarii ANAF

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, a depus o inițiativă legislativă conform căreia funcționarii ANAF ar putea plăti amenzi usturătoare în cazul în care nu respectă termenele pentru trimiterea comunicărilor către contribuabili.

”Nerespectarea de către organele fiscale a obligaţiei de a organiza întâlnirea cu contribuabilul în vederea demarării procedurii de mediere va fi considerată drept contravenţie şi va fi pedepsită cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei, amenda urmând să fie aplicată funcţionarilor ce aveau obligaţia de a îndeplini procedura”, a transmis, duminică, USR, într-un comunicat de presă.

Senatorul USR, Cristian Bordei, inițiatorul proiectului, susține că măsura propusă va avea ca efect responsabilizarea organelor fiscale. El argumentează că această măsură este crucială, având în vedere că neîndeplinirea obligațiilor acestor organe poate conduce la consecințe majore pentru contribuabili, precum executarea silită sau blocarea conturilor.

”Există foarte multe situaţii in care contribuabilii sunt executaţi abuziv de către organul fiscal, fără sa existe clarificarea obligaţiei fiscale înscrise în somaţie. In astfel de cazuri, contribuabilul are dreptul să solicite, conform legii, iniţierea procedurii de mediere, pe parcursul căreia executarea silită se suspendă, însă adesea ANAF ignoră pur şi simplu termenele legale prevăzute pentru această procedură. De cele mai multe ori, victimele acestei încălcări a legii de către organele fiscale/ANAF sunt, în majoritate, persoane cu venituri mici, vârstnici cu pensii infime, familii cu mai mulţi copii, familiile monoparentale, etc… categorii care nu îşi permit sa apeleze la consultanţă de specialitate sau la avocaţi” afirmă Cristian Bordei.

Potrivit legii, după depunerea procedurii de mediere, executarea silită încetează până la finalizarea medierii. Cu toate acestea, există situații în care ANAF nu răspunde în termen, întârzie luni de zile sau chiar nu răspunde deloc, ceea ce duce la continuarea executării silite fără ca contribuabilul să aibă posibilitatea de a aduce clarificări.

Trebuie răspuns la notificare în 10 zile

Plătitorul de taxe are la dispoziție 15 zile să inițieze procedura de mediere, pentru a aduce clarificări. Procedura de mediere oprește executarea silită. ANAF are obligația să răspundă la notificarea de mediere în maximum 10 zile și să organizeze întâlnirea de mediere cu contribuabilul, proces care se încheie prin redactarea unui proces-verbal în care sunt consemnate soluțiile identificate. Ulterior, contribuabilul are 15 zile să plătească sumele datorate, iar în cazul în care nu o face, ANAF poate continua măsurile de executare silită.

”Desigur, nu există nicio explicaţie pentru faptul că încălcarea termenelor de către organele fiscale nu este sancţionată şi nu există sancţiuni pentru organul fiscal care omite să-şi îndeplinească obligaţiile” este de părere Cristian Bordei.

În urmă cu un an, deputatul USR Victor Ilie a depus o inițiativă legislativă cu scopul de a asigura o relație corectă și echilibrată între stat și cetățeanul-contribuabil, bazată pe principiul egalității. Mai exact, propunerea legislativă a deputatului USR Victor Ilie prevede ca statul să plătească dobânzi și penalități contribuabililor pentru întârzierea achitării sumelor datorate.

USR a comunicat că inițiativa a fost respinsă de senatorii PSD și PNL și că, în prezent, este blocată la Camera Deputaților.