Începând de joi, şoferilor li se interzice utilizarea detectoarelor de radar fixe sau mobile, sancţiunile prevăzând amenzi de 1.500 de euro şi retragerea a şase puncte de pe permisul de conducere. Aceleaşi penalizări sunt prevăzute pentru utilizarea unui ecran pentru vizionarea unui film sau pentru un joc video.

Şi folosirea telefonului mobil fără dispozitiv handsfree va fi pedepsită mai sever, cu o amendă de 135 de euro, faţă de 35 de euro până acum, şi cu retragerea a 3 puncte de pe permis, în loc de două.

În paralel, în 2012 poliţia va amplasa încă 400 de radare pentru a-i descuraja pe amatorii de viteză.
Un alt obiectiv pentru 2012 al guvernului va fi lupta împotriva alcoolului la volan, responsabil, potrivit ministrului de interne Claude Guéant, de o treime dintre decesele de pe şosele. De la 31 martie, şoferii vor fi obligaţi să dispună de un etilotest în autovehicul.

Claude Guéant a descris joi, într-o conferinţă de presă, ca încurajator bilanţul securităţii rutiere pe 2011, când numărul victimelor accidentelor de circulaţie a coborât sub 4.000. El a anunţat pentru anul în curs obiectivul coborârii sub pragul de 3.000 de victime, fixat de preşedintele Nicolas Sarkozy la începutul mandatului său, în 2007.
SURSA: Agerpres