„Important este să plătim subvenţiile din timp, aşa cum am făcut şi anul trecut”- a spus Victor Ponta. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin a intervenit spunând că proiectele de acte normative necesare sunt deja pe circuitul de avizare. “Pe măsură ce le vom adopta, vom demara şi plăţile. Avansurile vor începe să fie acordate începând cu date de 16 octombrie. De asemenea, azi am finalizat şi proiectul cu privire la motorină  şi vom începe să plătim şi deconturile la motorină pe acest trimestru şi vom plăti în continuare şi în  anul viitor, deci lucrurie au intrat pe un făgaş normal”- a spus Constantin, fără să precizeze însă care va cuantumul ajutorului la motorină şi de unde vor proveni fondurile necesare.

Potrvit reglementărilor in vigoare, ajutorul de stat la motorină se acordă sub formă de rambursare şi se aplică pentru cantităţile maxime de motorină achiziţionate şi utilizate până la finele anului, iar decontările se fac “pentru fiecare trimestru, după încheierea acestuia, în baza cantităţilor solicitate de beneficiari şi determinate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură”.

Mai trebuie găsiţi banii!

 Cu o zi în urmă, Daniel Constantin, mi¬nistrul Agriculturii, a mărturisit că în bu¬getul anului 2013 nu au fost prevăzute fonduri pentru  subvenţia la moto¬rină. „Dacă există ceva în bugetul a¬nului 2013 care lipseşte, acel lu¬cru este subvenţia la motorină. A¬vem deja un proiect de hotărâre de guvern, care este la Mi¬nis¬terul de Finanţe, prin care încer¬căm să trecem acest proiect de ho¬tărâre, astfel încât, pe baza de¬conturilor pe care le au fermierii în anul 2013, să putem să plătim şi sub¬venţia la motorină, la începutul anu¬lui 2014. Este un lucru pe care l-am discu¬tat cu asociaţiile şi sper să reuşim să-l ducem la îndepli¬ni¬re“, spunea ministrul Agriculturii.