USR și PLUS au depus un denunț împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader. Dan Barna și Dacian Cioloș îl acuză pe a mințit ca să salveze PSD.

“Aceste ordonanțe pe Codurile Penale nu trebuie date. I-am transmis premierului Dancilă o scrisoare. Transmitem către partenerii europeni un document similar prin care le cerem sprijinul și o poziție împotriva intenției de a da aceasta OUG pe Coduri. Aceste ordonanțe nu fac decât să continue sabotarea și distrugerea Justiției. Tudorel Toader ignoră pozițiile asociațiilor profesionale.
Dacă vorbim de modificările privind faptele de corupție și care afectează interesele financiare ale UE, vedem că prin această OUG noul program PSD încearcă un tun. Practic se spune: încercați să furați.
În cazul dezincriminării abuzului în serviciu, vedem că practic 1429 de dosare ar urma să fie închise. Am vorbit de 42 de dosare care ar fi redeschise și ar fi aruncate în aer. Acestea ar fi câteva dintre efecte. Este clar că beneficiar este Liviu Dragnea și oameni din jurul lui.
Mesajul nostru este simplu: încetați cu atacurile la adresa Justiției. Nu mai putem continua așa. Ne vom opune în continuare foarte ferm”, a comentat Daniel Barna (USR).

Vezi și Coșmar pentru Tudorel Toader. Mișcare de ultim moment făcută de un nume greu de la DIICOT

La rândul său, Dacian Cioloș a spus că a inițiat în instanță un litigiu pentru a obliga Ministerul Justiției să publice documente pregătitoare pentru OUG. “Pe 21 martie instanță a primit un răspuns clar – că nu există astfel de demersuri de modificare a Codului Penal. Pe 22 martie dimineață, Ministerul Justiției publică deja propunerile de OUG pentru modificarea Codurilor Penale. E clar că cineva din Ministerul Justiției a mințit. Astăzi, în baza acestei declarații, facem un denunț împotriva ministrului Justiției și a ministerului, care a mințit pentru a salva PSD-ul. Facem un denunț pentru fals în declarații, pentru obstrucționarea instanței, pentru influențarea declarațiilor. Avem încredere că procuratura va clarifica rapid ce s-a întâmplat, cine a mințit. Ministrului Toader îi e frică să nu piardă postul, e în stare să ceară funcționarilor să mintă”, a comentat Cioloș. El a explicat că a fost inițiat un litigiu în urmă cu câteva săptămâni în care s-a cerut instanței să verifice dacă există demersuri de verificare a Codurilor Penale. “Instanța a cerut Ministerului Justiției să spună. Ministerul Justiției a răspuns în scris Instanței că nu există astfel de demersuri. A doua zi, în timp ce reprezentantul Ministerul Justiției susținea că nu există așa ceva, Ministerul Justiției publică modificările.

Denunțul l-am depus astăzi pe același litigiu, pentru că am comparat declarația Ministerului Justiției cu ce a apărut în spațiul public”, a punctat Cioloș. x