Iulia Blaga și-a dat demisia de la Libertatea

Iulia Blaga, cronicarul de film de la Libertatea, a anunțat joi, 7 decembrie 2023, că și-a dat demisia. A luat această decizie, după ce Ringier România a anunţat că va concedia 20% dintre jurnaliștii de la Libertatea.

Iulia Blaga și-a anunțat demisia printr-un articol publicat pe site-ul web al Libertatea. În acel articol, le-a reamintit cititorilor că atunci „când cineva vrea să distrugă o armată, îi elimină comandantul, iar când un patronat vrea să distrugă un ziar, îi îndepărtează liderii.”

În peste 25 de ani de presă, ea nu mai întâlnit vreo „decizie mai aberantă și mai scandaloasă” precum cea luată de Ringier România.

„”We are how we treat each other and nothing more”, spune piesa de mai sus. ”Nu ne definim decât prin cum ne purtăm cu ceilalți”. Jurnaliștii demiși au conștiința împăcată. Dacă Ringier nu își dorește decât să se înece în bani, să-i urăm succes.

Mi se pare firesc să mă retrag. Textul care va apărea zilele următoare va fi ultimul. Mulțumesc, a fost o onoare să scriu în „Libertatea”!”, a scris ea în acel articol.

În materialul respectiv, a mărturisit ce-a însemnat ziarul „Libertatea” pentru ea. Libertatea a fost pentru Iulia Blaga „o oază de libertate și de corectitudine”. De când s-a angajat acolo, nu i s-a spus ce și când să scrie și nici nu i s-au modificat articolele.

Totuși, atunci când editorii-șefi dorea ca articolele ei să aibă alt titlu, nu îl schimbau până nu discutat personal cu ea. A fost „profund impresionată” să văd cât de mult țin angajații ziarului unii la alții și cât de solidari sunt.

Iulia Blaga
Iulia Blaga (SURSA FOTO: Europa FM)

Cătălin Tolontan a plecat de la Libertatea

Cu o zi în urmă, Cătălin Tolontan a părăsit redacția Libertatea. Ringier România a decis să rezilieze contractul său de redactor-șef. Această despărțire vine la scurt timp după ce a fost concediat de la Gazeta Sporturilor.

Trebuie reamintit faptul că, pe 1 noiembrie 2023, Ringier România a făcut cunoscută decizia de a renunța la nouă posturi, printre care se număra și funcția de editor coordonator ocupată de Cătălin Tolontan. Ringier România a comunicat personalului de la centrul de distribuție că Gazeta Sporturilor nu va mai apărea sub forma unui ziar tipărit, ci exclusiv online.

„Din cauza declinului drastic al vânzărilor înregistrate de ediția tipărită a Gazeta Sporturilor, vânzări care au scăzut cu 27%, din 2018 până în prezent, precum și a creșterii prețurilor la hârtie și la serviciile de tipar, Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică.

Consecința acestor transformări este inchiderea diviziei de print, care înregistrează în prezent pierderi majore”, a transmis atunci Ringier România.

Cătălin Tolontan
Cătălin Tolontan (SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)