Demisie la nivel înalt în Spania, duoă ce șeful statului major al armatei spaniole, generalul Miguel Angel Villarroya, şi-a prezentat sâmbătă demisia după ce a fost acuzat că s-a vaccinat pentru COVID-19 înainte să-i vină rândul, a anunţat statul major într-un comunicat, relatează AFP.

Anunțul privind o demisie de răsunet

„În scopul de a nu afecta imaginea forţelor armate, generalul Villarroya şi-a prezentat astăzi cererea de demisie ministrului apărării”, menţionează textul citat.

Potrivit unei surse din statul major contactate de AFP, demisia sa a fost acceptată de ministrul Margarita Robles. Vineri, ministrul de interne a demis un locotenent colonel, agent de legătură al Gărzii civile în statul major al armatei, în urma unui raport intern care a ajuns la concluzia că a beneficiat de vaccin fără a face parte dintr-un grup prioritar, într-o ţară în care peste un milion de doze sunt în prezent administrate cu prioritate personalului medical şi rezidenţilor din căminele de bătrâni.

Mai mulţi membri ai statului major sunt acuzaţi în acest raport că au primit fără să aibă dreptul o primă doză de vaccin. Generalul forţelor aeriene Miguel Angel Villarroya, de 63 de ani, a dat asigurări totuşi că nu a avut niciodată intenţia „de a profita de privilegiile sale în mod nejustificat”.

Pe lângă militari, responsabili politici din diferite partide au primit şi ei prima doză de vaccin, fără a face parte nici ei dintr-un grup prioritar. Unul dintre ei, un consilier regional pentru sănătate din Murcia, Manuel Villegas, a fost constrâns să demisioneze.

Spania ar putea să își închidă țara pentru nevaccinați

Joi, ministrul de externe al Spaniei, Arancha Gonzalez, a afirmat că ţara sa insistă pe lângă Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru crearea unui astfel de certificat care să ajute la revitalizarea deplasărilor, potrivit AFP.

“Ne îndreptăm inevitabil spre un certificat de vaccinare. Va fi un element foarte important pentru garantarea reluării în siguranţă a mobilităţii”, a declarat Arancha Gonzalez la postul de radio RNE.

Ea a precizat că emiterea unui astfel de document ar trebui coordonată la nivel european sau chiar la nivel mondial, adăugând că un certificat de vaccinare le-ar permite oamenilor să călătorească, aşa cum se întâmplă acum cu testele PCR. Spania, dependentă de industria turismului, este una dintre ţările puternic lovite de restricţiile de călătorie introduse din cauza pandemiei de coronavirus.