Guvernul britanic se cutremură după ce ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, a anunțat că demisionează. Potrivit publicației Mail on Sunday, acesta ar fi demisionat din cauza „direcţiei politice” a guvernului condus de premierul Boris Johnson.

Totodată, sursa citată precizează că demisia a fost înaintată în urmă cu o săptămână, însă ministrul britanic își va exercita atribuțiile până în luna ianuarie. În ceea ce privește motivul demisiei sale, potrivit sursei citate, Frost şi-a prezentat demisia fiind parţial în dezacord cu restricţiile Covid.

„Lordul Frost şi-a înaintat demisia în urmă cu o săptămână, însă a fost convins să rămână până în ianuarie”, a scris ziarul pe contul său de Twitter. Lord Frost a fost implicat recent în negocieri cu UE cu privire la aranjamentele post-Brexit.

Contactat de sursa citată, acesta nu a răspuns solicitărilor. Până la momentul actual, Frost nu a făcut încă un comentariu public pe această temă.

Nemulțumirile lui David Frost

Potrivit ziarului Mail on Sunday, demisia lui Frost a fost determinată de introducerea unor măsuri suplimentare privind COVID-19, inclusiv permisele COVID, o nemulțumire mai largă față de majorările de taxe și costul politicilor de mediu „net zero”.

Într-o scrisoare adresată lui Johnson, Lord Frost spunea că deși „Brexitul este acum sigur”, el are „îngrijorări cu privire la direcţia actuală”. De asemenea, în document, Lord Frost a mai spus că demisia sa va avea „efect imediat” şi a vorbit despre dorinţa lui de a vedea o economie „cu impozite reduse”.

„Sper că vom ajunge cât mai repede posibil acolo unde trebuie să ajungem: la o economie antreprenorială uşor reglementată, cu impozite reduse, la vârful ştiinţei moderne şi al schimbărilor economice”, a spus el.

În ceea ce privește măsurile de redeschidere a economiei în iulie, fostul ministru britanic a precizat că acestea „nu s-au dovedit a fi ireversibile”. Pe de altă parte, el speră ca situația să își revină la un moment dat.

„Sper să ne întoarcem curând pe drumul cel bun şi să nu fim tentaţi de genul de măsuri coercitive pe care le-am văzut în altă parte”, a adăugat el.

De cealaltă parte, la rândul său, Boris Johnson i-a transmis și el un mesaj lui Frost. Acesta a spus că ar trebui să fie „extrem de mândru de serviciul istoric pentru acest guvern şi această ţară”.

În cazul în care demisia acestuia va fi confirmată în zilele urmtăoare, plecarea celui mai înalt negociator pentru Brexit al guvernului britanic este încă o lovitură pentru Johnson, în condițiile în care, în ultima perioadă, premierul britanic confruntat cu avertismentele unora dintre propriii săi parlamentari că trebuie să-și îmbunătățească stilul de conducere.