Economia spaniolă a înregistrat un declin de doar 0,1% în trimestrul doi din 2013, comparativ cu un recul de 0,5% în precedentele trei luni, a anunţat Ine marţi, fiind cea mai redusă scădere de când ţara a intrat în recesiune, la sfârşitul lui 2011. Ine a precizat că declinul cheltuielilor interne în perioada aprilie-iunie 2013 a fost parţial compensat de majorarea exporturilor şi a veniturilor din turism. datele Ine sunt similare cu cele publicate săptămâna trecută de Banca Centrală a Spaniei, care a estimat un declin al Produsului Intern Brut de 0,1% în trimestrul doi din 2013.

‘Nu ne bazăm pe o îmbunătăţire suplimentară a economiei în trimestrul trei din 2013 şi suntem extrem de sceptici la orice declaraţie privind încheierea recesiunii. În situaţia în care rata şomajului depăşeşte 25%, datele uşor pozitive privind PIB-ul nu înseamnă că recesiunea s-a încheiat’, a afirmat analistul Ebrahim Reheari, de la Citi bank, în Londra.

Produsul Intern Brut al Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 1,7% în perioada aprilie-iunie 2013, comparativ cu perioada similară din 2012, după un declin de 2% în primele trei luni ale anului, arată datele Ine. Săptămâna trecută, Banca Centrală a Spaniei estima un declin anual al Produsului Intern Brut de 1,8% în trimestrul doi din 2013.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis De Guindos, a afirmat recent că Spania va înregistra creştere economică în a doua jumătate a anului, dar Guvernul trebuie să implementeze reforme şi să reducă deficitul pentru a menţine ritmul redresării.

‘Recesiunea s-a încheiat. Problema este acum cât de solidă va fi redresarea. Redresarea este o micuţă floare în grădina verde care trebuie să fie îndreptată spre reforme economice, îmbunătăţirea creditării în economia spaniolă şi reducerea deficitului într-un ritm adecvat’, a afirmat Luis De Guindos.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s estimează că economia Spaniei se va contracta cu 1,5% în 2013, apoi se va redresa lent, ajungând la o creştere de aproximativ 0,6% în 2014. AGERPRES