Uniunea Europeană speră că al doilea vaccin împotriva coronavirusului va primi autorizaţie „în următoarele ore”, a afirmat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a anunţat organizarea înainte de sfârşitul lui ianuarie a unui nou summit virtual consacrat crizei sanitare.

„Sperăm ca, în următoarele ore, chiar dacă nu avem certitudinea, un al doilea vaccin să poată fi aprobat”, a declarat Charles Michel într-o conferinţă de presă la Lisabona marcând începutul preşedinţiei prin rotaţie a UE, asigurată de Portugalia de la 1 ianuarie.

”Comisia lucrează zi şi noapte”

Sub presiunea mai multor ţări europene pentru a autoriza vaccinul Moderna cât mai curând posibil, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a devansat de la 12 ianuarie la ziua de miercuri, apoi de miercuri al ziua de luni, o reuniune a Comitetului său pentru medicamente umane (CHMP), lăsând să se întrevadă posibilitatea unei decizii iminente care încă nu a intervenit.

EMA a autorizat la 21 decembrie vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech, pentru care Comisia Europeană a dat undă verde imediat şi care rămâne până în prezent singurul vaccin autorizat în Europa.

Evocând marţi la Lisabona la „provocarea uriaşă” ridicată de distribuirea acestor vaccinuri, Charles Michel a dat asigurări că „Comisia, cu sprijinul statelor membre, lucrează zi şi noapte pentru a garanta că putem creşte numărul vaccinurilor disponibile”, asigurându-se totodată „respectarea independenţei agenţiei pentru medicamente”.

O nouă videoconferinţă înainte de sfârşitul lunii ianuarie

„Vom continua să fim mobilizaţi pe această temă şi iar din acest motiv, înainte de sfârşitul lunii ianuarie, va avea loc o nouă videoconferinţă la nivelul şefilor de stat sau de guvern cu scopul de a aborda încă o dată problema gestionării crizei COVID-19 care ne loveşte”, a anunţat el alături de premierul portughez, Antonio Costa.

Trebuie precizat că participantul olandez la comitetul de experţi format în cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente pentru aprobarea vaccinului Moderna spre folosință în Uniunea Europeană a declarat că unele întrebări legate de acest vaccin rămân deschise.

Comisia Europeană a comandat în numele statelor membre 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech şi 80 de milioane de doze de vaccin produs de Moderna, cu o opţiune de încă 80 de milioane pentru cel din urmă.

Ambele vaccinuri sunt administrate în două doze de persoană, iar UE are o populaţie de circa 450 de milioane.