În ultimele zile au apărut din ce în ce mai multe semne de întrebare privind corectitudinea achizițiilor făcute de autorități în această perioadă. Starea de urgență ofertă autorităților să facă achiziții prin atribuire directă, dar asta înseamnă și un risc. Neexistând o competiție între ofertanți, se achiziționează la orice preț. Iar asta de multe ori conduce la corupție.

După ce ministrul sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia, existând speculații că unul dintre motive ar fi legat și de achizițiile de materiale sanitare, ziua de ieri a mai oferit două momente ciudate, ambele avându-l în centrul atenție pe Adrian Streinu Cercel.

Ping-pong cu testele pentru bucureșteni

Primul este legat de anunțul făcut alături de Gabriela Firea cum că peste 10.000 de bucureșteni vor fi testați pentru noul coronavirus în următoarea perioadă. Pe lângă faptul că locul unde vor fi testați, la scara blocului, naște îngrijorare, anunțul celor doi a mai născut o întrebare: De unde au cele 10.000 de teste? Seara, un oficial al ministerului a anunțat că nici el nu știe de unde ar putea avea Streinu Cercel 10.000 de teste în condițiile în care acestea sunt centralizate și sunt folosite conform protocoalelor stabilite de minister.

După acest schimb de replici, lucrurile au părut să se clarifice. Primăria Capitalei a anunțat că a achiziționat 4000 de teste, iar cele de sector câte 1000 fiecare. Ba mai mult, Cercel a declarat că are acceptul pentru acest proiect de la noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru.

Declarația serii

Dar ziua nu s-a terminat. Seara, Adrian Streinu Cercel a fost invitatul jurnalistului Mihai Gâdea la Sinteza Zilei difuzată de Antena3. Iar aici a făcut o declarație de-a dreptul șocantă.

Medicul a cerut două lucruri. Primul a fost să nu mai fie sunat atât de des de jurnaliști în această perioadă pentru că este una în care prioritățile sunt altele. O cerere logică, ținând cont că locul medicilor este în spitale, mai ales în această perioadă.

Numai că a doua cerere este cel puțin inedită, dacă nu ciudată. Iată ce a spus Adrian Streinu Cercel: ”Al doilea lucru este să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. După ce se termină bolâșnița asta, pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: dar cum ați realizat voi achizițiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor. Dacă nu se va întâmpla așa, următorul pas va fi ca acest corp medico-sanitar să facă un pas în spate. Gândiți-vă că presiunea pe care o duce acest corp medico-sanitar în România în acest moment este fantastic de mare.”

Posibile explicații pentru această afirmație

Practic, prin această cerere reputatul medic cere imunitate pentru faptele de corupție din această perioadă. Asta nu înseamnă că el poate fi unul dintre cei implicați în astfel de fapte, dar o astfel de lege va acoperi pe toți cei implicați acum în achiziții cu atribuire directă. Există și varianta ca Streinu Cercel să se fi speriat de controalele cerute de premierul Ludovic Orban în această perioadă.

Și ca să fiu corect până la capăt, există și posibilitatea ca reputatul medic să fie speriat de posibile abuzuri ulterioare ale procurorilor. Lucruri care s-au mai întâmplat și despre care nu pare să ofere nimeni o garanție că nu se vor repeta. Iar mediul de după finalizarea acestei pandemii va fi unul propice. Când vom avea dreptul să ieșim la plimbare vom găsi o țară cu probleme economice, vom fi panicați de lipsuri și vom avea nevoie de niște ținte pe care să dăm vina. Iar corupții din timpul crizei de coronavirus vor fi țintele perfecte. Corupți reali sau inventați. Cătușele arată la fel la televizor.

Iată și emisiunea în care medicul a făcut afirmația. Este vorba de minutul 29.00.

Ediție-eveniment Sinteza Zilei! Ministrul Sănătății, împreună cu o super-echipă de specialiști, precum profesorul Adrian Streinu-Cercel și profesorul Horațiu Moldovan, fac anunțuri de importanță națională.

Posted by Mihai Gadea on Tuesday, 24 March 2020